utorak, 5. decembar 2023 / 21. džumade-l-ula 1445

SAFF

Erdogan: Bez poštovanja prema islamu, Švedska da ne gaji velike nade o članstvu u NATO-u

Facebook
Twitter
WhatsApp

Osudivši subotnje spaljivanje Kur'ana u Stockholmu, predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan poručio je Švedskoj da neće dobiti podršku za članstvo u NATO-u ako ne poštuje Turkiye i ne pokazuje poštovanje prema islamu, javlja Anadolija.

Turski predsjednik je kazao da na međunarodnoj sceni posljednjih dana posebnu pažnju pridaje pitanju dešavanjima u Švedskoj u kojoj se u subotu uz policijsko odobrenje dogodio skup na kojem je spaljen Kur'an.

Erdogan je oštro osudio spaljivanje Kur'ana u Švedskoj i poručio da niko nema slobodu vrijeđati vjeru muslimana ili drugih religija.

“Taj ružni čin u Švedskoj je uvreda za sve koji poštuju temeljna prava i slobode ljudi, a posebno za muslimane“, kazao je Erdogan.

Podsjetivši da se incident dogodio ispred turske ambasade u Stockholmu, Erdogan je poručio da oni koji su omogućili takvo nešto, ne mogu očekivati dobru volju Turkiye po pitanju švedskog zahtjeva za članstvo u NATO-u.

“Ukoliko ne poštujete Turkiye i ne pokazujete poštovanje prema vjerovanju muslimana, nećete dobiti našu podršku u vezi s NATO-om“, poručio je Erdogan.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA