SAFF

Erdogan: Ispod ruševina do sada spašeno 2.470 osoba, broj srušenih zgrada 2.818

Facebook
Twitter
WhatsApp

U razornom zemljotresu koji je jutros pogodio jug Turkiye dosad je poginulo 912, a povrijeđeno 5.385 osoba, potvrdio je danas turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolija.

Erdogan je danas stigao u sjedište Uprave za vanredne situacije Turkiye (AFAD) u glavnom gradu Ankari, gdje je podijelio najnovije informacije vezane za zemljotres koji jutros potresao Turkiye.

„U zemljotresu u Turkiye poginulo 912, a povrijeđeno 5.385 osoba“, rekao je Erdogan, napominjući kako se nastavljaju aktivnosti potrage i spašavanja građana koji su ostali ispod srušenih zgrada.

Naglasio je kako je Turkiye pogodila najveća u posljednjih više od 80 godina.

“Jutros u 4.17 potresla nas je najveća katastrofa nakon zemljotresa u Erzincanu 1939. godine koji smo doživjeli u prošlom stoljeću”, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik kazao je kako su državne institucije sa svim službama mobilizovane na zemljotresom pogođenom području.

„Više od 9.000 spasilaca trenutno traga za nestalima u zemljotresu, broj spasilaca se stalno povećava. Ispod ruševina do sada spašeno 2.470 osoba, broj srušenih zgrada dosegao je 2.818“, kazao je Erdogan.

Dodao je da je počela uspostava kontakata s Turkiye a s ciljem međunarodne pomoći. Prema riječima Erodgana, NATO, Europska unija i 45 zemalja ponudili su pomoć Turkiye.

Epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu, a potom je uslijedilo 50 naknadnih podrhtavanja tla od kojih je najjače iznosilo 6,6 stepeni po Richteru. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su također teško pogođene potresom.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA