ponedjeljak, 21. novembar 2022 / 27. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Erdogan o operaciji protiv terorista PKK: Rusija je zakazala i odbija ispuniti svoja obećanja

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan signalizirao je kopnenu operaciju u sjevernom Iraku i sjevernoj Siriji kako bi se uklonila teroristička prijetnja.

“Ova operacija na sjeveru Iraka i Sirije nije operacija koja je izvedena nasumično s razmišljanjima ‘ko će šta reći, kako će biti’. Kao što smo već rekli, ako neko uznemirava našu zemlju i naš teritorij za to će sigurno platiti cijenu. Kada smo rekli da ćemo jedne noći iznenada doći, to nismo kazali uzalud. Neutralizovali smo 12 ciljeva terorista koji su se ugnijezdili u Kobaniju”, rekao je Erdogan, odgovarajući na pitanja novinara u predsjedničkom avionu na povratku iz Katara.

Erdoganove izjave uslijedile su nakon što je Turkiye rano u nedjelju pokrenula operaciju “Kandža-mač”, prekograničnu operaciju protiv terorističke grupe YPG/PKK koja ima ilegalna skloništa preko iračke i sirijske granice gdje planiraju napade na turski teritorij.

“Ovo nije ograničeno samo na zračnu operaciju”, naglasio je Erdogan, dodajući da će odrediti u kojoj mjeri je neophodan udio kopnenih snaga i učiniti neophodne korake.

Turska zračna operacija uslijedila je nakon terorističkog napada prošle nedjelje na prepunoj ulici Istiklal u Istanbulu, u kojem je ubijeno najmanje šest osoba, a povrijeđena 81 osoba.

Tursko ministarstvo nacionalne odbrane saopćilo je da je operacija izvedena u skladu s pravom na samoodbranu prema članku 51. Povelje UN-a.

Erdogan je rekao da je u operaciji učestvovalo oko 70 aviona, uključujući naoružane bespilotne letjelice, te dodao da je uništeno ukupno 89 terorističkih ciljeva, uključujući skloništa, bunkere, pećine, tunele i skladišta municije.

“U ovom trenutku pogođeno je 45 terorističkih ciljeva na dubini od približno 140 km u sjevernom Iraku i 44 cilja na dubini od oko 20 km u Siriji”, dodao je.

Upitan je li Turkiye o ovoj operaciji razgovarala s Rusijom i Sjedinjenim Američkim Državama, Erdogan je odgovorio: “Nismo imali nikakve razgovore s (američkim predsjednikom Joeom) Bidenom ili (ruskim predsjednikom Vladimirom) Putinom u vezi s ovom operacijom. Međutim, i Biden i Putin već znaju da možemo raditi takve stvari u ovoj regiji u bilo koje vrijeme.”

“Uprkos višestrukim upozorenjima Rusiji, koja je odgovorna za uklanjanje terorista iz sjevernog Iraka i Sirije prema sporazumu potpisanom u Sočiju 2019., Moskva je zakazala i odbija ispuniti svoju dužnost”, rekao je Erdogan .
Turska je uz SAD u NATO-u, rekao je također Erdogan, napominjući međutim da je Washington nažalost poslao značajne količine opreme, municije i oružja u terorističke zone u Siriji.

Erdogan je upitan i za komentar na susret s egipatskim predsjednikom Abdelfattahom Es-Sisijem tokom boravka u Kataru.

“Rekao sam ranije da možemo otpočeti proces za koji je na ovaj način učinjen korak“, rekao je Erdogan.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA