SAFF

Erdogan osnovao političku stranku u Njemačkoj pod imenom DAVA, njemački mediji bruje o tome

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zaštita islama, jačanje “tradicionalnih vrijednosti” i jaka država blagostanja: ključne su teme izbornog programa kojima političko udruženje DAVA želi doprijeti do, prije svega, muslimanskih migranata.

Autori: Arnd Henze, Susanne Petersohn, Hüseyin Topel, WDR

Ono što DAVA razlikuje od drugih strana brzo postaje jasno. Dok se uvod u program političkog ujedinjenja, koji je dostupan isključivo WDR- u , odnosi na opštu posvećenost promovisanju integracije i učešća, drugi veliki blok već navodi jedinstvenu prodajnu tačku. Pod naslovom “Borba protiv islamofobije” stoji: “Kao što su Istok i Zapad neraskidivo povezani, mi priznajemo da je islam sastavni dio Njemačke.”U tu svrhu DAVA također želi utjecati na obrazovnu ponudu u školama, rad medija i aktivnosti javne uprave. Cilj je “promovirati realističniju i pozitivniju sliku islama”. U poglavlju “Kultura i mediji” to je konkretizovano, na primjer, činjenicom da se zalaže za “ispravljanje netačnih prikaza islama i muslimana u školskim i istorijskim udžbenicima i njihovo zamjenjivanje odgovarajućim informacijama”.

„Demokratski savez za raznolikost i buđenje“ (DAVA), osnovan u januaru, trenutno je formalno udruženje birača. Ona želi da se kandiduje kao stranka na evropskim izborima 9. juna.

„Naš cilj je Evropa u kojoj svi ljudi imaju jednaka prava, bez obzira na boju kože, porijeklo ili religija mogu živjeti bez diskriminacije i rasizma.”

Kao i sa promocijom islama, DAVA također želi ojačati svoje razumijevanje vrijednosti koristeći državne instrumente: „Zalažemo se za društvo u kojem se porodica poštuje i promoviše kao kamen temeljac, te smo posvećeni obrazovnim, socijalnim i zdravstvenim politikama , koji služe ovom cilju.”

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA