ponedjeljak, 16. maj 2022 / 15. ševval 1443

SAFF

Erdogan poručio da se turska vojska neće povući sa sjevera Sirije

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je Turska bila primorana na operaciju “Izvor mira” na sjeveru Sirije.

Naglasio je također da su navodi koji su se pojavili o stradanju civila laži koje dolaze od pristalica terorista.

“U sigurnu zonu na sjeveru Sirije planiramo povratak između jednog i dva miliona izbjeglica“, istakao je Erdogan u obraćanju novinarima u Istanbulu.

Prokomentarisao je i pismo američkog predsjednika Donalda Trumpa ne dan sastanka delegacija SAD-a i Turske u Ankari.

“Na dan sastanka s američkom delegacijom Trumpovo neumjesno pismo se pojavilo u medijima, o tome ćemo razgovarati kad dođe vrijeme“, kazao je Erdogan.

Dodao je da će Turska odlučno nastaviti s operacijom na sjeveru Sirije ako SAD nakon 120 sati ne ispuni data obećanja, napominjući da će također i pitanje sigurne zone biti riješeno ako Washington održi obećanja do kraja perioda od 120 sati, odnosno do utorka navečer.

Na kraju je još istakao da se turske oružane snage neće povući sa sjevera Sirije.

U Ankari je sinoć održan sastanak delegacija Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na kojem je postignut dogovor o obustavi operacije “Izvor mira” na 120 sati.

Turske snage su 9. oktobra pokrenule vojnu operaciju “Izvor mira“ na sjeveroistoku Sirije, odnosno u pograničnom pojasu na istočnoj obali Eufrata koji je pod okupacijom terorističke organizacije YPG/PKK-a.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
PREPORUKA