SAFF

Erdogan pozvao muslimane da zaštite Gazu: ‘Kunem se, Allah će vas i sve nas smatrati odgovornim za ovo’

Facebook
Twitter
WhatsApp

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je kritikovao na Ujedinjene nacije i pozvao “islamski svijet” da reaguje nakon najnovijih smrtonosnih izraelskih napada u Gazi.

Erdogan je otvoreno kritikovao muslimanske zemlje jer nisu zaštitile Gazu, odnosno jer su dozvolile da cionisti nemilice ubijaju palestinski narod.

“Odavde, imam nekoliko riječi da kažem islamskom svijetu: Šta čekate da donesete zajedničku odluku? Šta još treba da se desi da bi se reagovalo? Psi jedu tijela šehida na ulicama Gaze. Izraelski teroristi ulaze u domove muslimana i dijele fotografije iz njihovih spavaćih soba. Muslimansku djecu kolju u bolnicama. Bebama su odrezani vratovi. Ljudi se spaljuju u šatorima. Kada ćete vidjeti ove slike? Kada ćete reagovati? Kada ćete se okupiti i zauzeti odlučan stav? Kada će Organizacija islamske saradnje voditi efikasnu politiku odvraćanja od ovih zločina? Kada će islamski svijet zaštititi prava, zakone i živote svoje palestinske braće? ‘Kunem se, Bog će vas i sve nas smatrati odgovornim za ovo.’

Predsjednik Erdogan je dodao da nijedna zemlja nije sigurna ako Izrael ne bude prisiljen da se pridržava međunarodnog prava.

Ističući da će Bog pozvati na odgovornost one koji su ignorisali, šutili i nisu reagovali dok je šačica terorista počinila genocid nad muslimanima u samom centru i srcu islamske geografije, Erdogan je rekao:

‘Svi koji žive u ovom području to treba da znaju i razumiju vrlo dobro: nijedna zemlja nije sigurna ako Izrael ne bude prisiljen da se pridržava međunarodnog prava. Ovo se odnosi i na Tursku. Mislite li da je ovo varvarstvo ograničeno na Gazu?’ upitao je Erdogan.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA