petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Erdogan: Strana vojna gomilanja širom Grčke koja podsjećaju na okupaciju…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je kritizirao Grčku zbog nedavnih ”provokacija“ navodeći kako Turska neće odustati od zaštite svojih prava i interesa, javlja Anadolu Agency (AA).

”Strana vojna gomilanja širom Grčke koja podsjećaju na okupaciju, u suštini bi trebala uznemiriti grčki narod, a ne nas”, kazao je Erdogan nakon sastanka kabineta u Ankari.

Erdoganovi komentari uslijedili su nakon što su dronovi turske vojske zabilježili grčko raspoređivanje oklopnih vozila na otocima Lezbos i Samos, što je kršenje međunarodnog prava.

Turska je u ponedjeljak pozvala grčkog ambasadora i pozvala na okončanje kršenja na egejskim otocima te vraćanju njihovog nevojnog statusa, navodi Ministarstvo vanjskih poslova Turske.

Ujedno, u protestnoj noti SAD-u, Turska je pozvala na poštivanje statusa otoka u Istočnom Egeju i istakla kako trebaju biti poduzete mjere da bi se spriječila upotreba oružja tamo.

Erdogan je kazao kako Turska prati politiku Grčke ispunjenu “provokacijama“.

”Svjesni smo da su stvarne namjere onih koji su grčke političare potaknuli protiv nas, spriječiti naš program gradnje velike i snažne Turske“, kazao je Erdogan.

Dodao je kako Turska, ukoliko to bude potrebno, neće odustati od korištenja svih raspoloživih sredstava radi zaštite svojih prava i interesa dodajući kako Grčka nije na istom nivou sa Turske.

Istakao je i kako će Grčka odgovarati za ljude koje je ostavila da umru na Mediteranu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA