subota, 21. januar 2023 / 28. džumade-l-uhra 1444

SAFF

Escobar otvoreno prijeti Kosovarima: „ZSO će biti formirana, sa ili bez Kurtija…“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar ocjenio je danas da je imao veoma konstruktivne razgovore sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu o francusko-njemačkom prijedlogu za rješavanje pitanja Kosova i istakao da bi naredni susret pregovarača u Briselu mogao da se desi uskoro.

Escobar je za Glas Amerike rekao da će Zajednica srpskih opština biti formirana, sa ili bez volje premijera Aljbina Kurtija, i naglasio da formiranje ZSO i pregovori o francusko-njemačkom predlogu “nisu u potpunosti povezani”.

Na konstataciju da je Kurti više puta rekao da neće formirati ZSO, Escobar je poručio:

– Mi ćemo to uraditi, ja ću to uraditi tako što ću naći partnere, ima mnogo ljudi koji bi željeli da vide bolje odnose između Srba na sjeveru i ostatka zemlje – rekao je Escobar.

On je dodao da međunardona zajednica očekuje i zahtjeva od Prištine da formira ZSO.

Na pitanje da li to znači da će SAD to uraditi ako Kurti ne bude htio, Escobar je rekao da će SAD započeti razgovor o tome, “nacionalni razgovor o tome šta ispunjenje te obaveze znači za narod na Kosovu”.

On je dodao da “Kurti ne mora da se složi” s tim jer se “Kosovo već složilo”.

Escobar je ocijenio da nije pitanje da li je Kurti saglasan ili ne, već kako će to biti implementirano, a na konstataciju da ga Kurti neće implementirati, kategorično je rekao “biće implementiran”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA