SAFF

Eskalacija krize: Srbi napustili sve kosovske institucije, policajci skinuli uniforme

Facebook
Twitter
WhatsApp

Predstavnici Srba sa sjevera Kosova, nakon sastanka u Zvečanu, donijeli su odluku da zbog posljednjih poteza Prištine napuštaju sve političke institucije – skupštinu i vladu uprave u Prištini, kao i četiri opštine na sjeveru Kosova, kao i pravosudne organe, policiju i administraciju.

Najavi izlaska iz institucija prethodila je smjena direktora policije za region sjever Nenada Đurića koji je suspendovan zbog odluke da policija na sjeveru ne uručuje opomene vlasnicima koji koriste za Kosovo nelegalne registarske tablice koje izdaju organi Srbije.

Prethodno je održana sjednica Vlade Srbije na kojoj je učestvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić saopštio da svi poslanici podnose neopozivu ostavku, a grupa policajaca simbolično je skinula uniforme.

Dok Priština ne ispuni zahtjeve, Srbi van kosovskih institucija

Kako su saopštili nakon sastanka, odluke ostaju na snazi sve dok Priština ne povuče odluke o tablicama i ne formira Zajednicu srpskih opština.

Uputili su zahtjev Prištini da poštuje sve sporauzume uključujući Briselski sporazum.

Simić je saopštio da svi poslanici podnose neopozivu ostavku, a grupa policajaca simbolično je skinula uniforme.

Vučić sa Aleksandrom Bocan-Harčenkom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas i sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom i tom prilikom izrazio zabrinutost zbog situacije na Kosovu.

Ambasador Ruske Federacije istakao je da će prenijeti sve informacije koje su mu danas predočene zvaničnoj Moskvi.

Sastanku je prisustvovao i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Sastanak sa kineskom ambasadorkom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se i sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo kako bi je obavijestio o najnovijim dešavanjima na Kosovu i poziciji u kojoj se zemlja nalazi.

Tom prilikom, kako se navodi u saopštenju, Vučić je istakao da Srbija, uprkos svim izazovima, nastavlja da vodi odgovornu politiku mira i stabilnosti, te ostaje posvećena poštovanju međunarodnog prava i punoj primjeni do sada postignutih sporazuma.

Ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo zahvalila je predsjedniku Vučiću na tome što ju je upoznao sa najnovijim dešavanjima na Kosovu istakavši da je stav Kine po tom pitanju dosljedan.

Sastanak Vučića sa patrijarhom Porfirijem

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovara o situaciji na Kosovu i sa patrijarhom Porfirijem i Sinodom SPC u Patrijaršiji.

Sastanku prisustvuje i novoizabrani predsjednik RS Milorad Dodik, javlja RTS.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA