Fondacija Heinrich Böll objavila analize i tekstove povodom godišnjice genocida

308

Fondacija Heinrich Böll objavila je paket analiza i tekstova u znak sjećanja na zločine koje su počinile srpske jedinice, a povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Fondacija po prvi put organizira međunarodno čitanje o toj temi, s odlomcima iz djela “Abeceda rata” berlinske glumice i autorice Vernese Berbo. Čitaju brojni akteri, među kojima su i evropski parlamentarci Zelene stranke, Terry Reintke i Thomas Waitz, kao i bivša senatorica za obrazovanje u Hamburgu Krista Sager.

Čitatelji dolaze iz nekoliko zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Srbiju, Albaniju, Austriju i Njemačku. Međunarodno čitanje se podrazumijeva kao akt otpora općim tendencijama negiranja i ponovnog tumačenja genocida u Srebrenici.

Fondacija ukazuje na to da nisu prihvatljive široko rasprostranjene tendencije negiranja zločina koje su dodjelom Nobelove nagradu za književnost 2019. piscu Peteru Handkeu podignute na međunarodnu razinu. Negiranje zločina i veličanje zlodjela i njihovih počinitelja ometaju prijeko potreban proces pomirenja u Bosni i Hercegovini – a samim tim i širom Balkana, saopćeno je iz Fondacije.

Direktorica Heinrich Böll Fondacije u Sarajevu Marion Kraske ističe da je povijest zločina od samog početka i povijest negiranja i obmanjivanja.

– Prikrivanje djela ciljanim iskopavanjem i ponovnim zatrpavanjem mrtvih je pri tome okrutan detalj genocida koji dovodi do toga da se danas još uvijek traga za posmrtnim ostacima više od 1.000 ljudi. Poricanje se odvija uporedo s glorificiranjem djela i počinitelja – a oboje priprema mentalno tlo za novo nasilje – kazala je Kraske.

Fondacija Heinrich Böll traži od Evrope, prije svega od EU, novu kulturu sjećanja kada se gleda na zločine počinjene u Srebrenici. U sjećanju na zločine nije riječ o nekom incidentu u bosanskom ratu, već o univerzalnim vrijednostima i budućnosti Evrope.

– S obzirom na neuspjeh međunarodne zajednice 1995. godine, teško je podnijeti manjak međunarodnog interesa za bavljenje genocidom i istovremeno opasan. Srebrenički genocid morat će ubuduće zauzeti važno mjesto u evropskoj kulturi sjećanja. Evropa bi trebala pokazati da je u svakom trenutku spremna braniti civilizaciju i ljudska prava protiv onih koji ih gaze – poziva Kraske.

Fondacija Heinrich Böll pripremila je dosje o Srebrenici, objavila međunarodno čitanje u spomen na Srebrenicu nakon 25 godina.