SAFF

Fondacija HSS, finansirana nacističkim novcem, u Sarajevu dobila podršku “Trojkine” Vlade

Facebook
Twitter
WhatsApp

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk poželio je dobrodošlicu njemačkoj političkoj fondaciji Hanns Seidel, objavljeno je u ponedjeljak na službenom X nalogu Vlade Kantona Sarajevo.

Shimon Peres, pisalo je na skoro svim naslovnicama njemačkih medija u novembru 2012. godine, “odbio je nagradu fondacije Hanns-Seidel-Stiftung (HSS)”.

Tadašnji izraelski predsjednik odbio je primiti nagradu HSS-a, nakon što je njemački Spiegel otkrio da je Fondacija naslijedila imovinu i novac od Maxa i Marije Wutz. Prema istraživanju Spiegela, u vrijeme nacizma supružnici su bili pristaše politike Adolfa Hitlera i mrzitelji Židova.

Ali sarajevski “liberali” okupljeni oko Naše stranke čiji kadar Nihad Uk upravlja Vladom Kantona Sarajevo pohvalili su se da je u ponedjeljak, u prisustvu visokog predstavnika Christiana Schmidta i čelnika Vlade, Fondacija Hanns-Seidel otvorila “sjedište u Sarajevu”, piše portal Istraga.ba.

Hanns-Seidel-Stiftung (HSS) je organizacija koja decenijama djeluje i na našim prostorima, ali i pored javno dostupnih podataka bh. politike nisu bile dovoljno ažurne da razotkriju poveznicu HSS-a, Schmidta i HDZ-a. U prvim članovima Statuta HSS-a navodi se da je riječ o organizaciji koja djeluje na temelju kršćanske vrijednosne orijentacije. Baš kao što i oba HDZ-a djeluju na postulatima kršćanske demokratije. Veza HSS-a, HDZ-a i Hrvatske seže još u vrijeme rata u Hrvatskoj kada su članovi HSS-a dovozili pomoć u Zagreb.

Kakva je organizacija HSS i njeno djelovanje, ponajbolje govori djelovanje i česte afere njihovih kadrova. Horst Seehofer, također istaknuti kadar HSS-a i CSU-a u fokus javnosti došao je nakon islamofobičnih stavova da treba zabraniti dolazak u Njemačku iz Turske i arapskih držva, jer politički islam je opasnost po Njemačku.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA