SAFF

General Fayez Al-Duwairi: Izrael koristio pet nivoa protivzračne odbrane protiv iranskih raketa

Facebook
Twitter
WhatsApp

Poznati arapski vojni stručnjak, general Fayez Al-Duwairi, komentirao je napad koji je sinoć izveo Iran na Izrael, kao odgovor na bombardiranje njegovog konzulata u sirijskom glavnom gradu Damasku.

Al-Duwairi je u izjavama za Al Jazeeru rekao da je konačna procjena napada koji je Iran uputio protiv Izraela nejasna zbog protivrječnih službenih izjava obje strane, ističući da su ovim napadom uspostavljena nova pravila za odvraćanje i protivodvraćanje.

General Duwairi je dodao, ako je priča okupacijske vojske o obaranju većine iranskih projektila i bespilotnih letjelica tačna, onda je to zbog toga što Izrael posjeduje mnoge sisteme protivzračne odbrane.

Istaknuo je kako je Iron Dome dizajniran za suprotstavljanje projektilima kratkog dometa dometa između 5 i 75 kilometara, te artiljerijskim granatama, ali se može nositi i s krilatim projektilima kada su u njegovom dometu.

Nakon Iron Domea prelazi se na sistem srednjeg dometa David's Sling, zatim na viši nivo, a to su rakete ‘Patriot’ i Arrow 2', zatim Arrow -3, što znači da je Izrael aktivirao 5 nivoa protivzračne odbrane, uključujući Arrow 3, koji je još u fazi testiranja.

General je objasnio da Iran nije koristio hipersonične projektile u ovom napadu, te da ih može rezervirati za bilo kakvu buduću akciju ako Izrael odgovori na ovaj napad.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA