Genjac: Očekujemo da SDA ponovi rezultat sa prošlih Lokalnih izbora, uvećan za dva do tri načelnika

370

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac predao je Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine kandidatske liste te stranke za predstojeće Lokalne izbore.

Genjac je u izjavi medijima kazao da su CIK-u dostavljene kandidatske liste za 66 općinskih i gradskih vijeća, te 39 skupština gradova i lista za Skupštinu Brčko distrikta.

– Pedeset i osam kandidatura za načelnike, odnosno gradonačelnike, a od toga 52 kandidata u FBiH i četiri u entitetu RS – dodao je Genjac.

SDA će, kako je kazao, nastupati u koalicijama u općinama Srebrenica, gdje će nastupiti sa Strankom za BiH, SBB-om i PDA za Skupštinu, u Bijeljini sa Narodom i pravdom, u Zvorniku sa PDA, u Banjoj Luci sa SBB-om, te u Doboju sa Strankom za BiH i Hrvatskim blokom. U Kotor Varošu, Bratuncu, Čajniču i Novom Goraždu će SDA nastupiti sa Strankom za BiH.

– Kada su načelnici u pitanju, 58 je kandidata iz SDA. U Sapni je koalicioni nastup, gdje kandidata SDA podržava i Stranka za BiH. Kao što je poznato, u Srebrenici je kandidat SDA podržan od jednog broja stranaka i to je zajednički kandidat. U Stocu je nezavisni kandidat kojeg podržava i SDA. Tako je i u Velikoj Kladuši, Gradačcu i Novom Travniku – objasnio je Genjac.

Na listama te stranke je ukupno 2.868 kandidata, od kojih je u FBiH 2.218, a u entitetu RS 650. Na listama je 40 posto žena, te 860 mladih. Deset nosilaca listi su žene, a u dvije općine, Donjem Vakufu i Varešu, je SDA za načelnike kandidovao žene.

– Mi smo na prošlim Lokalnim izborima imali značajan broj načelnika. Ovaj put očekujemo ponavljanje tog rezultata, uvećan za dva do tri načelnička mjesta. U Sarajevu očekujemo da u općinama gdje sada imamo načelnike ti kandidati, koji su ujedno aktuelni načelnici, zadrže pozicije – kazao je Genjac.

Kada su sredine u kojima bi SDA mogla osvojiti načelničke pozicije, a trenutno ih nema, izdvojio je Brezu, Vareš i Goražde. Prokomentirao je Genjac i zajednički nastup sa strankama koje su osnovali bivši članovi SDA, poput Naroda i pravde i PDA.

– U politici je jedini vječiti princip politički interes – zaključio je Genjac.