utorak, 5. decembar 2023 / 21. džumade-l-ula 1445

SAFF

Građani biraju sutra: Evo kako se glasa i kako možete provjeriti gdje glasate

Facebook
Twitter
WhatsApp

Opći izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani u nedjelju, 2. oktobra. Birališta se otvaraju u 7 sati, a zatvaraju u 19 sati.

Na izborima se glasa za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, Narodnu skupštinu RS-a, predsjednika i potpredsjednike RS-a, te skupštine kantona.

Kako glasati

Za izbor tri člana Predsjedništva BiH glasa se samo za jednog kandidata. Sa teritorije FBiH biraju se članovi Predsjedništva BiH, i to jedan Bošnjak i jedan Hrvat, a sa teritorije RS-a se bira jedan Srbin. Ponavljamo, građani s pravom glasa mogu glasati samo za jednog kandidata kako bi glasački listić bio važeći.

Za predsjednika i potpredsjednike RS-a na glasačkom listiću će biti imena kandidata iz reda sva tri konstitutivna naroda, a glasati se može samo za jednog kandidata.

Prilikom glasanja za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, Narodnu skupštinu RS-a i skupštine kantona, glasački listić će biti važeći ako:

– označite kvadratić znakom “X” pored samo jedne političke stranke ili koalicije ili nezavisnog kandidata,

ili

– označite kvadratić znakom “X” samo pored jedne stranke ili koalicije i s te jedne liste označite onoliko kandidata koliko želite,

ili

– označite kvadratić znakom “X” pored jednog ili više kandidata sa samo jedne odabrane liste političke stranke ili koalicije.

Biračima ukazujemo da glasački listići moraju imati otisak štembilja biračkog mjesta i potpis člana biračkog odbora koji izdaje glasačke listiće.

Sve je opisano i u videu Centralne izborne komisije BiH koji možete pogledati ispod.

Provjerite gdje glasate

Ukoliko niste sigurni, možete vrlo jednostavno provjeriti gdje glasate.

Kada otvorite web stranicu Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (izbori.ba), u gornjem lijevom dijelu piše “Da li ste registrovani?”. Kada kliknete na to pitanje, otvara se prozor u kojem se od vas traži da upišete svoje prezime, ime i jedinstveni matični broj, te potvrdite da niste robot. Kliknete na “provjeri” i dobijete podatke koje je vaše biračko mjesto.

Direktan link na kojem možete provjeriti gdje glasate možete otvoriti ovdje.

Građani mogu provjeriti na kojoj lokaciji glasaju i slanjem sms poruke na broj 091 12 12 12.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA