četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Gradska izborna komisija Zenica potvrdila da gradonačelnik Fuad Kasumović nije govorio istinu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Gradska izborna komisija Zenica u poslijepodnevnim satima javnosti je uputila saopćenje u kojem su demantovali navode Fuada Kasumovića i stranke BHI-KF o nelegalnim posmatračima te su dodali da je izborni proces održan pod nadzorom supervizorice CIK-a.

Fuad Kasumović je danas pokušao jeftinim trikovima da postigne ono što nije mogao dobiti tokom glasanja. Bijesan jer je izgubio izbore od SDA, Kasumović je optužio ovu stranku za krađu glasova.

Reagovala je prvo Stranka demokratske akcije koja je predstavila dokaze da je njihov posmatrač legalan i odobren od GIK-a, a u poslijepodnevnim satima reagovala je i Gradska izborna komisija.
U saopćenju za javnost navode da je prilikom prijema izbornog materijala u periodu od 2. do 3. oktobra za 32 biračka mjesta je utvrđeno da birački odbori nisu dostavili pravilno upakovan izborni materijal.

“Gradska izborna komisija Zenica je postupajući po članu 72 obratila se Centralnoj izbornoj komisiji BiH pisanim zahtjevom za izdavanje naredbe za otvaranje vreća s ciljem pravilnog pakovanja izbornog materijala za biračke odbore koji nisu spakovali izborni materijal po šemi pakiranja i pronalaska zelenih kopija obrazaca. Napominjemo da u oba slučaja, a po dobijanju pisanje naredbe ove aktivnosti provodi isti birački odbor u sjedištu Gradske izborne komisije u prisustvu akreditovanih posmatrača o čemu birački odbor vodi Zapisnik s otvaranja vreća”, navode iz GIK-a rasvjetljujući slučaj o 32 vreće koje je i Kasumović pomenuo kao “vreće sa Bog zna kakvim listićima” te dodaju:

“Pored navedenog, radi ispravnog informisanja javnosti naglašavamo da je članom 72. stav (3) Pravilnika o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini propisana procedura za otvaranje vreća s ciljem pravilnog pakovanja i pronalaska zelenih obrazaca, a ne ponovno brojanje glasačkih listića.”

Dalje i saopćenju navode proceduru otvaranja vreća s ciljem pravilnog brojanja glasačkih listića, a potom su komentarisali i “neovlašteno prisustvo posmatrača u prostorijama GIK-a.

“Obavještavamo vas da je Gradska izborna komisija Zenica u skladu sa članom 9. stav (5) Upustva o uslovima i procedurama za akreditiranje izbornih posmatrača u BIH, na sjednici održanoj 27.09.2022. godine donijela odluku o akreditiranju posmatrača kojom je na zahtjev političkih subjekata akreditovano ukupno 613 posmatrača. Posmatrač čije ime je navedeno u istupima pojedinih političkih subjekata je odlukom Gradske izborne komisije Zenica broj: 01-65/22 akreditovan kao posmatrač, te mu je izdata akreditacija koja je ovjerena pečatom Gradske izborne komisije Zenica”, stoji u saopćenju kojeg su potpisali članovi GIK-a.

Na kraju su naveli da je supervizorica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine nadgledala izborni proces u Gradskoj izbornoj komisiji Zenica 01., 02. i 03. oktobra 2022. godine te da ista nije imala nijednu primjedbu na provedene aktivnosti.

Ponovno prepakivanje vreća pod nadzor posmatrača, policije i članova GIK-a već danas se odvija u Gradskoj upravi Zenica.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA