Hadžije iz BiH putuju od sutra avionima Turkish Airlinesa

972

Prva grupa vjernika koji iz Bosne i Hercegovine putuju na hadž otputovat će sutra sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo avionom Turkish Airlinesa, potvrdio je izvor Anadolu Agency.

FOTO: ARHIV FOTO: ARHIV
Turkish Airlines će u narednim danima organizovati letove za Medinu kojima će u Saudijsku Arabiju otputovati svih 1.680 vjernika koji ove godine u organizaciji Islamske zajednice u BiH putuju kako bi obavili petu islamsku dužnost.

Prva grupa vjernika jutros nije otputovala sa Sarajevskog aerodroma jer aviokompanija Vision nije bila u stanju realizovati potpisani ugovor, o čemu je Ured za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini obaviješten u 5.30 sati, objavljeno je na web stranici hadziumra.ba.

Let koji je trebao biti realiziran jutros u devet sati je odgođen, saopćeno je na spomenutoj web stranici, te se dodaje kako se time mijenja ranije objavljeni raspored letova.

– U koordinaciji sa Kabinetom reisu-l-uleme Islamske zajednice odlučeno je da se za bosanskohercegovačke hadžije osigura sigurniji avioprevoznik – rekao je rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH Nezim ef. Halilović Muderris.

Navedeno je i kako se očekuje da će prvi let biti sutra, 9. augusta, u 9.30 sati.

– Hadžijama koji su stigli iz Bihaćkog muftijstva osigurani su smještaj i hrana do termina leta. Hadžinice će do svog leta biti smještene u zgradi ženskog odjela Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, a hadžije u medresi “Osman ef. Redžović” u Visokom – saopćeno je na stranici hadziumra.ba.