subota, 26. novembar 2022 / 2. džumade-l-ula 1444

SAFF

Hasečić: Svaki treći policajac u RS je okrvavio ruke tokoma agresije na BiH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Svaki treći policajac koji sada radi u policiji bh. entiteta Republika Srpska je okrvavio ruke tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 90-ih godina, tvrdi za bh. novinsku agenciju Patria predsjednica Udruženja „Žena žrtva rata“ Bakira Hasečić.

Ona objašnjava da zločinici nisu poslove u policiji ali i drugim sigurnosnim strukturama u Bosni i Hercegovini dobili tek tako. Riječ je o obećanim nagradama vlasti u RS, koji su zločince nagradili za ubijanja i silovanja nesrba tokom sukoba u BiH.

– Ako pogledate ko su ti današnji policajci u policiji RS, vidjet ćete da oni prije sukoba ili nisu imali zaposljenje ili su radili manje plaćene i manje odgovorne poslove. Nakon dokazivanja u ratu, ostali su da rade u policiji ili drugim sigurnosnim strukturama Bosne i Hercegovine – tvrdi Hasečić.

SIPA je u utorak na području Bijeljine uhapsila inspektora Obavještajno-sigurnosne agencije OSA BiH Branislava Trišića zvani Brane, koji se tereti za ratne zločine 90-ih godina.

Novinska agencija Patria objavila je ranije kako je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu pokrenulo predistražne radnje protiv Jovice Mirosavljevića, zamjenika komandanta specijalne jedinice Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) zbog krivičnog djela ratni zločin.

Majke Srebrenice i Podrinja već mjesecima traže od nadležnih da se Jovan Ilić, šef Odjela za ratne zločine u Regionalnom uredu SIPA u Tuzli, smijeni sa ove pozicije, jer se nalazi na spisku učesnika u srebreničkom genocidu, koji je sačinila komisija koju je formirala Vlada RS-a.

Radenko Stanić  koji je 1992. godine bio komandir policije u Vlasenici, danas je zaposlenik Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, iako mu se na teret stavlja odgovornost za silovanje i ubijanje više desetaka bošnjačkih djevojčica, djevojaka i žena.

– Ti ljudi i danas imaju jasnu ulogu u sigurnosnim strukturama BiH, a to je da zastrašivanjem spriječe povratak u RS, na prvom mjestu povratak Bošnjaka – tvrdi Hasečić. Ona kaže da i međunarodna zajednica treba razumijeti slab povratak, primjerice u njen rodni Višegrad, jer Bošnjak ne može biti siguran u gradu u kojem je komandir policije zločinac Zoran Uščumlić, čije je zločine Hasečić lično gledala 1992. godine.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA