SAFF

Hayat TV žestoko odgovorio na optužbe Avaza

Facebook
Twitter
WhatsApp

Objavljivanje informacija da je Hayat d.o.o. dobio novac u okviru predizborne kampanje stranke SDA, čini se, bolna je tačka AVAZA (čitaj Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a), navodi se na početku reakcije Hayat TV-a na optužbe Avaza. U nastavku Hayatove reakcije navodi se sljedeće:

Hayat d. o. o. bavi se medijskom djelatnošću.
Hayat u svom radu poštuje pozitivne zakonske odredbe.
Hayat nije, za razliku od onih koji nas prozivaju, glasilo jedne političke stranke ili saveza.
Hayatov program za vrijeme izborne kampanje bio je pod monitoringom regulatora i nevladinog sektora.
Nismo radili predizbornu kampanju niti jednom političkom subjektu.
Odbijamo neutemeljene i nedobronamjerne napade na našu TV kuću.
Ne prihvatamo moralne lekcije onih koji nisu dostojni držati ih.

Oni koji medije koriste isključivo kao politički i alat ucjene, finansirajući se pri tome iz javnih kompanija, Fonda za zaštitu okoliša, Ministarstva turizma, Autocesta FBiH, Apoteka Sarajevo, Aerodroma Sarajevo, BH Telecoma i drugih, preciznije svih institucija kojima upravljaju kadrovi jedne stranke, SBB-a, nisu relevantni i ničim ne zavređuju ocjenjivati naš rad.

Za razvoj biznisa, izgradnju zgrade „WOG centra“, razvoj novih medija i otvaranje radnih mjesta kreditno smo se zaduživali. Naše poslovanje, kao i vlasnička struktura, potpuno su transparentni. Naši finansijski izvještaji u posjedu su međunarodnih organizacija koje u našoj zemlji prate rad medija. Svojevoljno i samoinicijativno smo ih ustupili.

Dakle, imamo kredite i prijavili smo se za subvencioniranje kamata po pozivu Vlade KS-a. Zadovoljili smo postavljene kriterije i dobili pomoć institucije u čijoj je nadležnosti, između ostalog, i briga o privredi i privrednicima. Zahvalni smo na njihovoj predanosti i pomoći domaćim kompanijama.

Dakle, nije riječ ni o kakvim nenamjenskim sredstvima koje neko nekome poklanja, kako se želi predstaviti. I dalje smo dužni bankama, ali samo bankama, i samo novac koji uredno vraćamo. Nismo se i nikada ne bismo gradili na „opranom“ novcu, kao ni novcu koji je stečen ucjenama.

Kanton Sarajevo raspisao je JAVNI konkurs na koji je moglo aplicirati svako pravno lice sa sjedištem u Kantonu Sarajevo, koje vrši urednu otplatu kredita u bankama, a u svrhu sufinansiranja kamate plaćane u posljednjih 12 mjeseci.

Hayat je domaća firma koja zapošljava 170 radnika i svojim radom, zaista, nastojimo svakim danom razvijati posao, profesiju i medijsku industriju u BiH.

Ovo je još jedna potvrda želje za nanošenjem klevete putem populističko-senzacionalističkog novinarstva koje AVAZ već godinama prakticira, sa željom da nanosi nemjerljivu štetu domaćim kompanijama i bosanskohercegovačkim proizvodima. Za razliku od mnogih TV stanica koje posluju u BiH, mi smo TV stanica koja je u potpunosti domaći proizvod i ne izvozimo novac u susjednu Hrvatsku, Srbiju niti u Luksemburg, Bugarsku, i gdje sve nisu prijavljeni strani mediji koji sebe zovu domaćima. Naprotiv, mi smo firma koja je uvoznik novca. Svake godine Hayat izveze preko 2 miliona eura svojih usluga. I po tome smo sigurno na prvom mjestu od svih bh. kompanija. Moramo naglasiti da Hayat uredno, svake godine, po osnovu direktnih i indirektnih poreza i doprinosa plati preko 2 miliona KM.

U konačnici, smatramo iznimno važnim povezivanje domaćih firmi, proizvođača, građana s državnom strukturom u svakom obliku. Samo tako vidimo mogućnost za sve nas koji imamo namjeru živjeti u BiH i koji volimo ovu zemlju. Svaka insinuacija i pokušavanje omalovažavanja mogućnosti saradnje dvije institucije po osnovama koje su u potpunosti transparentne, dovodi u pitanje kredibilitet i jednih i drugih, što i jeste cilj AVAZOVOG pisanja.

Ovaj skromni poslovni odnos kompanije „Hayat d.o.o“ i Ministarstva privrede Kantona Sarajevo zasnovan je isključivo na profesionalnim i transparentnim odnosima.

Smatramo da su takve saradnje mnogo snažnije i važnije za razvoj društva, od onih zasnovanih na milionima konvertibilnih maraka stranačkih odluka koje su uložene u AVAZ u protekle 23 godine.

Cijenimo što je SDA nas izabrala za glavnog medijskog partnera, ali naglašavamo da je kompletan poslovni odnos zasnovan u skladu s domaćom regulativom, i to na komercijalnoj osnovi.

Ponosni smo na saradnju sa svim našim klijentima, jer je istina zagarantiran uspjeh u poslu, upravo zbog toga što smo mi najutjecajniji i najjači bh. medij. Mi smo medij kojem se vjeruje. Medij koji nikada nije permanentno blatio nekoga iz vlastitih interesa.

Saradnja sa SDA u predizbornoj kampanji zasnovana je isključivo u skladu s bh. regulativom. SDA je izabrao Hayat kao glavnog medijskog partnera. Mi smo na komercijalnoj osnovi snimali predizborne skupove, dva smo i emitirali. Emitirali smo i reklamne spotove. Ali napominjemo, sve na komercijalnoj osnovi.

Ovakva saradnja sa SDA u predizbornoj kampanji, pored ostalog, rezultirala je pobjedom na Izborima 2018.

U tome je AVAZOV problem (čitaj problem SBB-a), jer je SDA dobila izbore, a nije problem u tome što je, kako se navodi u AVAZU, „Hayat u vlasništvu porodice Švrakić vodio posljednju predizbornu kampanju SDA i Šefika Džaferovića“. Jasno je da se u svemu traži opravdanje za poraz na Izborima 2018.

Duboko vjerujemo da će buduće strukture vlasti razmotriti dodatne mogućnosti naše saradnje, jer ovakve poslovne odluke umnogome doprinose otvaranju radnih mjesta i razvijanju poslovnih uvjeta rada. A to je klima koja nam je svima potrebna. Samo poređenja radi, Vlada RS-a svih ovih godina pomaže medije, i to godišnje u milionskim iznosima. Vlada Srbije ima programe za osnaživanje domaćih medija, a budžeti na godišnjem nivou iznose više desetaka miliona eura. Vlada Hrvatske to je regulirala Zakonom o TV pretplati na osnovu kojeg se 6% odvaja za komercijalne medije.

Postavljamo pitanje: Gdje je završilo više stotina hiljada konvertibilnih maraka od firmi kojima „upravljaju“ AVAZOVI kadrovi (čitaj kadrovi SBB-a), kao što su Fond za zaštitu okoliša, Apoteke Sarajevo, Aerodrom Sarajevo, BH Telecom, ministarstva okoliša i drugi.

Za kraj bismo željeli ispričati istinitu priču. Naime, kadar SBB-a, direktor JP „Autoceste FBiH“ Adnan Terzić neće imati niti jednu prijavu za svoj rad u proteklom mandatu. Dok s druge strane, bivši direktor JP „Autoceste FBiH“ Ensad Karić ima 13 krivičnih prijava.

Adnan Terzić uradio je 0 (nula) km autoputa, raspisao minimalan broj tendera, po kojima nisu počeli radovi, dok je, s druge strane, Ensad Karić priveo kraju izgradnju 98 kilometara autoputa.

Pouka priče, kako je i vide pojedine stranke, jeste da je u ovoj državi bolje ništa ne raditi… I primati plaću za to. Jedini pomak koji je evidentiran za vrijeme Terzićeve „vladavine“ u JP „Autoceste FBiH“ jeste rast novozaposlenog stranačkog kadra, što građane Federacije košta dodatnih desetak miliona KM.

Bolje je ništa ne raditi, jer ako radite, osvanut ćete na naslovnici AVAZA, nekada najutjecajnijeg pisanog medija u BiH.

Zato pozivamo sve one koji nas napadaju i koji nam žele podvaliti da skupe dokaze za ono što govore. I mi ćemo se spremiti i zaštitu tražiti na sudovima u Bosni i Hercegovini.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA