I pored zabrana i upozorenja Dan Republike Srpske obilježen i u Brčkom

468

Sead Šadić, glavni kordinator u Vladi Brčko distrikta Bosne I Hercegovine, zatražio je od gradonačelnika Siniše Milića, dogradonačelnika Ante Domića i Davora Šolaje, sekretara Vlade, odgovor na pitanje ko je odobrio zaposlenicima da danas od 11,30 do 14 sati prisustvuju obilježavanju Dana Republike Srpske u Brčkom.

U zvaničnom upitu poslanom putem LOTUS-a, interne mreže u brčanskim institucijama, koji smo imali priliku da vidimo, Šadić podsjeća da je odlukom Ustavnog suda BiH ovaj praznik proglašen neustvanim.

On potom pita da li su izuzev trojice čelnika Vlade i drugi ravnatelji organa u Vladi distrikta pustili podređene da u toku radnog vremena prisustvuju ovom događaju. Osobito ga je zanimalo da li je gradonačelnik Siniša Milić dao suglasnost da se puste zaposlenici.

Gospodin Zijad Ražanica, predsjednik političke partije Demokratska fronta Brčko Distrikta BiH, oglasio se povodom obilježavanja dana Republike Srpske (09.01.) u Brčko Distriktu BiH. Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti:

„Ovaj datum prije svega obilježava početak etničkog progona i stradanja nesrpskog naroda. Datum je nadahnut prije svega događajem koji je bitan za samo jedan konstitutivni narod u BiH, dok budi bolne uspomene za druge narode. Prisjetimo se stava Venecijanske komisije da je 9. januar diskriminatorski, te da nije etički prihvatljivo slaviti i ponositi se ovim datumom. Pored toga je ovaj datum proglašen neustavnim od strane Ustavnog suda BiH. Entiteti nemaju nikakve ovlasti u Distriktu, samo ih država BiH ima.

Za mene je bolno i neprihvatljivo da se ovaj dan obilježava u multietničkom gradu kao što je Brčko Distrikt BiH. Takvi postupci su provokativni i imaju za cilj da prošire razlike među građanima i narodima.

Osuđujem isto tako dolazak Milorada Dodika u Distrikt na obilježavanje ovoga datum. Ono što donosi većini građanima su nove uvrede i destabilizaciju. Svi znamo zašto dolazi: da bi pokupio simpatizere za svoje neustavne i agresivne planove i postupke. Njega definitivno ne interesuju građani naše zajednice, njega interesuje ova teritorija koja ga mnogo sputava u njegovom sanjarenju.

Pored toga što osuđujem obilježavanje 9. Januara, želim jasno izraziti nerazumijevanje zbog čega Bošnjaci i Hrvati u institucijama Brčko Distritka ne reaguju na neustavno obilježavanje Dana R Srpske u Distriktu, a istovremeno se boje da javno i institucionalno obilježe Dan državnosti BiH 25. Novembra, koji je legalni državni praznike daytonske BiH. Ovaj dan je bitan za svakog stanovnika naše domovine, a ne za samo jedan konstitutivni narod.

Ovdje imamo kuće, ovdje nam djeca idu u školu, ovdje se družimo sa ostalim stanovnicima, stoga je ovo vaša domovina. Moramo mnogo toga uraditi kako bi BiH postala ekonomski, socijalno i politički stabilna država. Udružimo se na tom projektu za bolju budućnost svih nas.“, kazao je gospodin Ražanica.