SAFF

Idlib: ‘Preživjeli smo potres, sada pritisnite Assada i Ruse da nas ne bombardiraju‘

Facebook
Twitter
WhatsApp

Najmanje 810 Sirijaca je ubijeno, a na hiljade ih je ozlijeđeno u Idlibu, Halepu, Hami, Latakiji i Tartousu, prenosi AFP. Potres magnitude 7,8, čije je središte bilo u jugoistočnoj Turskoj, osjetio se do Izraela i Cipra. Teško su pogođeni dijelovi Sirije, ionako teško pogođenoj u ratnim sukobima.

U Siriji je na snazi krhki prekid vatre od početka 2020. Posljedice rata – golema razaranja, akutna ekonomska kriza, kolaps valute – otežavaju već sada akcije spašavanja i buduću obnovu stradalih područja, javlja jerusalemski dopisnik New York Timesa.

Potres je pogodio Halep, najveći grad u zemlji, koji je danas sjena onoga što je nekad bio, bez struje, s nestašicom goriva i visokom nezaposlenošću. Potresom je teško pogođen sjeverozapadni dio Sirije, koji je pod kontrolom opozicije koju podržava Turska. Na tom području, izvan kontrole Damaska, danas živi oko 4,2 miliona ljudi, od kojih je više od polovice raseljeno iz drugih dijelova zemlje.

Mnogi žive u velikim šatorskim kampovima. Lokalne vlasti proglasile su vanredno stanje i pozvale međunarodnu zajednicu na hitnu pomoć. Također su pozvali svjetske diplomate da izvrše pritisak na režim Bashara al-Assada i njegovog ruskog saveznika kako bi osigurali da na potresom pogođenim područjima ne bude bombardiranja.

U Idlibu pored Halepa oštećena je bolnica koja radi uz podršku Sirijsko-američkog medicinskog društva, i morala je biti evakuirana, prenosi NYT.

Gotovo cijela naselja u sirijskoj pokrajini Idlib, koja se nalazi uz granicu s Turskom, doslovce su sravnjena sa zemljom. Uz pomoć teške mehanizacije spasioci i stanovnici raskopavaju ruševine u potrazi za preživjelima. Neki kopaju i golim rukama kako bi došli do najmilijih koji su stradali.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA