četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Institut za rat: Ukrajina na putu prema ogromnoj pobjedi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Institut za ratne studije (ISW) je u svom najnovijem izvještaju objavio da Ukrajina ima inicijativu na ratištu te je na putu prema ostvarivanju ogromne pobjede u Hersonskoj oblasti.

Uz to, ukrajinsko oslobođenje Hersona neće biti posljednja pobjeda Ukrajine u ratu, stoji u procjeni Instituta za ratne studije.

Analitičari ISW-a predviđaju da će se borbe nastaviti ne samo na jugu nego i oko grada Bahmuta u istočnoj regiji Donjeck, jedinom mjestu gdje ruske snage još uvijek pokušavaju napadati i zauzeti teritorij.

Što se pak tiče sjeverne Luhanske oblasti, u njoj ukrajinske snage nastavljaju provoditi protunapad, objavio je ISW.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u svom sinoćnjem redovitom obraćanju rekao da je oslobođeno 41 naselje na jugu Ukrajine. Naglasio je i da je neodređen broj ukrajinskih vojnika ubijen u borbama.

– Danas imamo dobre vijesti s juga. Ali iako smo radosni, moramo se sada i zauvijek sjetiti šta ovaj pokret znači, svaki korak naših odbrambenih snaga predstavlja živote dane za slobodu Ukrajinaca – rekao je Zelenski.

Ukrajinski dužnosnici ranije su rekli da je samo jučer oslobođeno 12 naselja.

Telegraph: Ruski vojnici napuštaju ranjene saborce dok se povlače iz Hersona

Ruski vojnici napuštaju ranjene saborce dok se povlače iz Hersona, izvještava Daily Telegraph.

– Rusi se povlače na više, utvrđene položaje. Ali još uvijek se vode borbe u naseljenim mjestima. Povlače se jer trpe velike gubitke. Štaviše, ne uzimaju sa sobom ni ranjene vojnike, nego ih ostavljaju, rekao je Nikolaj, ukrajinski vojnik za Telegraph.

Zelenski: Ukrajina oslobodila 41 naselje

Ukrajina je potvrdila da su njezine snage oslobodile na “desetke miniranih naselja i sela koje su napustile ruske trupe u južnoj Ukrajini” dok se njihove snage približavaju strateškom gradu Hersonu.

U svom noćnom obraćanju u četvrtak navečer ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski rekao je da se na “desetke ukrajinskih zastava već vratilo na svoje pravo mjesto”.

– Imamo dobre vijesti s juga Ukrajine. Oslobođeno je 41 naselje, rekao je.

Kako je jučer rekao ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov, trebat će najmanje sedam dana da se ruska vojska povuče iz Hersona.

– Rusija još uvijek ima 40.000 vojnika u regiji i obavještajni podaci pokazuju da su njezine snage ostale u gradu i njegovoj okolici. Nije jednostavno povući trupe u dva dana, rekao je.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA