Irak pokrenuo ofanzivu na Fallujah

436

Irački premijer Haider al-Abadi objavio je početak vojne ofanzive za preuzimanje grada Fallujah iz ruku oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), a navodi se kako je u toku žestoko granatiranje ovog grada.

„U ime Boga, mi ovdje objavljujemo kako će se iračka zastava uskoro vihoriti nebom Fallujaha. Danas ćemo potrgati crne zastave ovih loših stranaca koji su oteli ovaj dragi grad. Došlo je vrijeme za oslobađanje Fallujaha i pobjeda će biti naša. ISIL nema drugog izbora već da pobjegne iz grada“, kazao je šef iračke Vlade u ponedjeljak.

Ranije tokom dana je vojska poručila stanovnicima Fallujaha da napuste područje uoči ofanzive.

Porodice koje ne mogu otići trebaju istaći bijele zastave kako bi označile svoje lokacije, u nedjelju je objavio medijski odjel vojske Iraka.

Fallujah je bio prvi irački grad koji je osvojio ISIL januara 2014. godine, šest mjeseci prije nego što je grupa poharala ogromne dijelove Iraka i susjedne Sirije.

Vojska „traži od građana koji su još u Fallujahu da se pripreme za napuštanje grada osiguranim putevima koji će biti objavljeni kasnije“, objavio je vojni kanal.

Grad na rijeci Eufrat, pedeset kilometara zapadno od prijestolnice Bagdada, prije rata je imao 300.000 stanovnika. Trenutno se nalazi u okruženju koje su uspostavile iračke snage i koalicija šiitskih muslimanskih oružanih grupa Hashid Shaabi.

Poznat kao „Grad minareta i Majka džamija“, Fallujah je u centru vjere sunnitskih muslimana i njihovog identiteta u Iraku. Žestoko je oštećen tokom dvije ofanzive američkih vojnih snaga protiv pripadnika al-Kaide 2004. godine.

Al Jazeera