SAFF

Islamofobični incidenti u Ujedinjenom Kraljevstvu se utrostručili tokom agresije Izraela na Gazu

Facebook
Twitter
WhatsApp

Incidenti mržnje protiv muslimana u Ujedinjenom Kraljevstvu su se više nego utrostručili nakon izbijanja rata između Izraela i Hamasa, saopštila je u četvrtak grupa za monitoring, javio je AFP.

Tell MAMA je zabilježila 2.010 takvih slučajeva u četiri mjeseca od 7. oktobra. To je najveći zabilježeni broj slučajeva u četiri mjeseca, navodi se u saopštenju organizacije koja je osnovana za praćenje i prijavljivanje takvih incidenata. Najnovije brojke su porasle sa 600 incidenata u istom periodu 2022. do 2023. godine, što je porast od 335 posto.

„Duboko smo zabrinuti zbog uticaja koje rat Izraela i Gaze imaju na zločine iz mržnje i na društvenu koheziju u UK-u“, rekao je direktor Tell MAMA-e Iman Atta.

„Ovaj porast antimuslimanske mržnje je neprihvatljiv i nadamo se da će politički lideri progovoriti kako bi
poslali jasnu poruku da je antimuslimanska mržnja, kao i antisemitizam, neprihvatljiva u našoj
zemlji“, dodao je.

Tell MAMA kaže da se 901 slučaj dogodio van mreže, dok je 1.109 bilo online. Većina vanmrežnih incidenata dogodila se u britanskoj prijestolnici Londonu, dodaje se. Oni su uključivali uvredljivo ponašanje, prijetnje, napade, vandalizam, diskriminaciju, govor mržnje i antimuslimansku literaturu.

Žene su bile meta u 65 posto slučajeva, navodi grupa. Ranije ovog mjeseca, jedna jevrejska dobrotvorna organizacija izvijestila je da su antisemitski incidenti u UK-u dostigli rekordne nivoe prošle godine, s porastom nakon napada Hamasa.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA