Islamski učenjaci: Izraelski plan aneksije je ‘nova agresija’

314

Evropska unija pokušava uvjeriti Izrael da se odustane od pripajanja dijelova Zapadne obale, dok Svjetska unija islamskih učenjaka (IUMS) ovakve izraelske napore vidi kao „novu izraelsku agresiju“ i smatra da američka administracija snosi odgovornost za to. U isto vrijeme, Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) osudila je američko upozorenje upućeno Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) zbog poduzimanja koraka vezano za istrage izraelskih zločina na palestinskim teritorijima.

Svjetska unija islamskih učenjaka (IUMS) pozvala je muslimansku zajednicu i svijet da se suprotstave planu Izraela da pripoji dijelove Zapadne obale, optužujući američku administraciju da snosi odgovornost za ovu, kako su to nazvali, „novu agresiju“.

U izjavi Alija Al-Qaradaghija, generalnog sekretara IUMS-a, koja je objavljena na službenoj web stranici u subotu, stoji da je američka administracija odgovorna za ovu agresiju. Također, Izrael se optužuje da „zloupotrebljava okupiranost svijeta pitanjem pandemije korona virusa i iskorištava to što američko predsjedništvo svom snagom stoji na izraelskoj strani, kao i slabost arapske zajednice i njenu šutnju.“

IUMS je potvrdio svoj nepokolebljiv stav prema palestinskom pitanju, koje smatra muslimanskim pitanjem broj jedan. Pohvalio je stavove zemalja koje podržavaju palestinsko pitanje, posebno zemlje koje su podigle svoj glas i u potpunosti odbacile ekspanzionističke projekte okupatorske države.

Jordanski kralj upozorio Izrael na mogućnost sukoba u slučaju aneksije

Kralj Jordana Abdullah II upozorio je danas Izrael na opasnost od velikog međusobnog sukoba ako Izrael anektira velike dijelove okupirane Zapadne obale.

“Ako Izrael stvarno anektira Zapadnu obalu u julu, to će dovesti do velikog sukoba s Hašemitskom Kraljevinom Jordan”, rekao je Abdullah II za njemački magazin Spiegel.

Izvor: Al Jazeera