četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Izetbegović napravio dogovor sa pobunjenom četvorkom, slijedi jačanje jedinstva SDA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je na danas održanoj sjednici u Sarajevu donijelo zaključke u vezi sa radom Radne grupe Kolegija SDA, koja je obavljala razgovore sa zastupnicima te stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji su najavili istupanje iz stranačkog kluba.

– U cilju prevazilaženja problema, jačanja povjerenja i potvrde jedinstva stranke, Predsjedništvo SDA stavlja van snage odluke o sankcijama koje su ranije donijeli Općinski odbor SDA Srebrenica i Općinski odbor SDA Cazin, uz obavezu da se ubuduće obustavi javna polemika, da grupa zastupnika u punom kapacitetu podrži rad zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, da podrži jedinstvo SDA i borbu stranke za očuvanje ustavno-pravnog poretka i teritorijalnog entigriteta, vladavinu prava, ubrzanje procesa usmjerenih ka članstvu u EU i NATO-u – kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

SDA će, izjavio je Izetbegović, formirati radnu grupu koja će rukovodstvu stranke predložiti izmjene i dopune akata s ciljem da se omogući relaksacija unutrašnjih odnosa u SDA, osigura široka baza i time izbor najkvalitetnijih kadrova na unutarstranačkim izborima 2019. godine i općim izborima 2018. godine, te da se, dodao je Izetbegović, efikasno spriječe negativne pojave poput gomilanja funkcija, korupcije, nepotizma i izbornih neregularnosti.

– U radnu grupu se imenuju Safet Softić, Šemsudin Mehmedović, Adil Osmanović, Denis Zvizdić, Melika Mahmutbegović, Hazim Rančić i Salko Zildžić. Radnom grupom će predsjedavati Mehmedović i Softić i oni će redovno vršiti koordinaciju i konsultacije sa predsjednikom SDA – izjavio je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA smatra da svako ko podriva suverenitet i teritorijalni integritet zemlje mora snositi sankcije, kako od institucija BiH tako i od međunarodne zajednice.

– Više je nego očigledno da Milorad Dodik već duži vremenski period podriva Dejtonski mirovni sporazum i dovodi u pitanje mir i stabilnost u BiH i regionu. Takvo ponašanje se mora zaustaviti. U tom kontekstu Predsjedništvo SDA smatra očekivanom odluku administracije SAD-a o uvođenju sankcija predsjedniku RS-a – poručio je Izetbegović.

U zaključcima sjednice se navodi da je krajnje vrijeme da SNSD odustane od diskriminacije, destabilizacije sigurnosnog stanja u BiH, udara na institucije BiH i ostalih negativnih aktivnosti koje ta stranka, smatra Predsjedništvo SDA, praktikuje.

– Predsjedništvo SDA smatra opravdanim zahtjev Inicijative za Stolac jer je nedemokratski i protivno svim pravilima da kandidat ključnog političkog subjekta bude skinut sa kandidatske liste. SDA će pratiti i podržati odluke Inicijative za Stolac, što uključuje mogućnost bojkota izbora – kazao je Izetbegović govoreći o izbornom procesu u Stocu.

Kada je odnos sa koalicionim partnerom SBB-om u pitanju, Predsjedništvo SDA poziva kolege iz te stranke na prestanak, kako su rekli, ambivalentnog odnosa u kojem su oni i opozicija i pozicija.

– Naročito tražimo da se prestane sa pozivima na proteste koji bi mogli ponovo nanijeti štetu ekonomiji, evropskom putu BiH, obeshrabriti investitore i turiste koji planiraju posjetiti i investirati u BiH, a ohrabriti secesionističke i destruktivne snage u zemlji – izjavio je Izetbegović. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA