četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Izetbegović: Nikolićevo srce je još uvijek uz “srbovanje” i “vojvodovanje”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Govoreći o ulozi Aleksandra Vučića i Republike Srbije u događajima u Banjoj Luci, Izetbegović je ocijenio da se Vučić neće upuštati u avanture koje mogu koštati Srbiju na bilo koji način.

– Vučić pokušava svome narodu osigurati mir i bolji život. Srbiju su na svaki način unazadili ratovi iz devedesetih, i njena privreda je izgubila korak, puno je siromašnih ljudi. Novim konfliktom sa BiH i međunarodnom zajednicom ništa dobro na tom planu ne bi postigao – kazao je Izetbegović.

Na pitanje novinara Globusa o postojanju razlike u politici Aleksandra Vučića u odnosu na politiku koju vodi predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, Izetbegović je izjavio da postoji očigledna razlika.

– Vučić je mlad političar koji je doživio prosvjetljenje, za Nikolića je vjerovatno kasno, njegovo srce je još uvijek uz „srbovanje“ i „vojvodovanje“, uz ljude poput Krajišnika – izjavio je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH je u intervjuu odgovorio i na pitanje o postojanju unitarizma u BiH kao političkog koncepta.

– Unitarizam ne postoji. Postoji odlučnost da se radi po Ustavu i zakonu, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Postoji težnja Bošnjaka da BiH, kao njihova jedina domovina, u njenim međunarodno priznatim granicama, bude sigurna, stabilna, cjelovita, suverena i funkcionalna država ravnopravnih naroda i građana koji u njoj žive u miru, harmoniji i blagostanju. Izabrani predstavnici Bošnjaka, Srba i Hrvata ravnopravno učestvuju u radu i donošenju odluka u svim državnim institucijama BiH. Ni jedna odluka u državnim institucijama BiH u konačnici se ne može usvojiti protivno volji predstavnika bošnjačkog ili srpskog ili hrvatskog naroda, čak i onda kada je ta volja suprotna volji većine drugih predstavnika. Bošnjaci to poštuju i ne dovode u pitanje tu dejtonsku formulu odlučivanja kojom se osigurava zaštita vitalnih nacionalnih interesa. Bez obzira što su najbrojniji narod, Bošnjaci ne teže unitarističkoj BiH, niti žele ostvarivati dominaciju nad druga dva naroda bilo gdje u BiH. Ali neće trpjeti ni dominaciju drugih nad njima ni na jednom pedlju BiH – zaključio je Izetbegović.

Faktor.ba

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA