Izetbegović o imenovanju direktora UIO: Bošnjaka nema u fiskalnom segmentu, to je protuustavno

423

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović govorio je u intervjuu za Fenu o imenovanju direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a osvrnuo se na aktuelnu situaciju u vezi s imenovanjem Osmana Mehmedagića na poziciju direktora OSA-e.
Kada je u pitanju novonastala situacija oko imenovanja direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), predsjednik SDA Bakir Izetbegović kaže da Bošnjaka, koji čine polovinu stanovništva u BiH, faktički nema u fiskalnom segmentu, a to je protuustavno.

“Ustav traži proporcionalnu zastupljenost. Zašto se u HDZ-u ovako tvrdi možemo samo nagađati. U ovome času su nezadovoljni preglasavanjem u vezi imenovanja u CIK-u, ali to nije pravi razlog, jer Upravu indirektnog oporezivanja nisu bili spremni prepustiti ni prije toga”, pojašnjava Izetbegović.

Dodao je da on općenito ne razumije krutu politiku HDZ-a, jer “ona uporno provocira Bošnjake i tjera ih da pronađu mehanizme kojim će se odbraniti od nametanja volje manjine nad voljom većine u Federalnom i državnom parlamentu”.

“HDZ ima tri do četiri puta manje zastupnika od bosansko-bošnjačke komponente u koaliciji. Bez obrazloženja nam HDZ već 18 mjeseci sprječava imenovanje Vlade Federacije BiH, popunjavanje Ustavnog suda već pola godine, prije toga je bio protiv potpisivanja ugovora države sa Islamskom zajednicom. Ne razumijem šta je krajnji cilj i domet takve politike”, kazao je Izetbegović.

Lider SDA osvrnuo se na aktuelnu situaciju u vezi s imenovanjem Osmana Mehmedagića na poziciju direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i cijelu problematiku oko validnosti njegove diplome, kazavši da je OSA pod rukovodstvom Mehmedagića postigla odlične rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala koje niko ozbiljan ne dovodi u pitanje.

“Ako je upitna njegova diploma, neka se i ta tvrdnja provjeri. Znam da je studirao na Univerzitetu u Sarajevu, a zatim i na nekim fakultetima izvan Sarajeva. Vjerujem da posjeduje validnu diplomu, a samim time i sve uvjete da nastavi raditi dobar posao za državu i građane”, kazao je Izetbegović.

Na pitanje kako vidi rješenje političke situacije u Bosni i Hercegovini s obzirom na sva otvorena pitanja među koalicionim partnerima, Izetbegović naglašava da je rješenje u striktnom provođenju donesenih zakona i propisanih procedura.

“Imenovanja treba vršiti hronološkim redom, ne preskakati imenovanja koja čekaju od 2018. i 2019. godine i naravno imenovati kadrove koje predlože koalicioni partneri, ukoliko ne postoje zakonske prepreke za to. Nadam se da će to HDZ shvatiti i prihvatiti – možda im se ne dopada Željko Komšić, Selmo Cikotić, Osman Mehmedagić, ali nije njihovo da se, mimo zakona i bez čvrstih argumenata, miješaju u kadroviranje SDA i izbor naših koalicionih partnera”, podvukao je Izetbegović.