SAFF

Izrael pojačao napade na Rafah uprkos nalogu Međunarodnog suda pravde da odmah zaustavi ofanzivu na taj grad

Facebook
Twitter
WhatsApp

Izraelska vojska je izvela nove napade na Rafah, grad u južnom Pojasu Gaze, nedugo nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) naredio Izraelu da odmah zaustavi vojnu ofanzivu na taj palestinski grad.

U zračnim napadima izraelske vojske na nekoliko lokacija u centralnom dijelu Rafaha, povrijeđeni su mnogi Palestinci koji su prevezeni u Kuvajtsku bolnicu.

Nakon žestokih napada iznad Rafaha su se mogli vidjeti crni oblaci.

Stanovnici Rafaha izjavili su da su zabrinuti i uplašeni zbog novih napada izraelske vojske.

Izvjestiteljica UN-a Francesca Albanese obavijestila je javnost da Izraelkrši presudu ICJ-a.

“Izrael je intenzivirao napade na Rafah nakon što mu je Međunarodni sud pravde naredio da prekine svoju operaciju u gradu. Vijesti koje primam od ljudi zarobljenih u gradu Rafahu sy užasne. Izrael neće zaustaviti svoje ludilo dok ga međunarodna zajednica ne zaustavi. Pozivamo na uvođenje sankcija Izraelu, zabranu isporuke oružja i obustavljanje diplomatskih odnosa s njim dok ne ispuni odluku Međunarodnog suda pravde”, poručila je Albanese.

Međunarodni sud pravde (ICJ) u petak je naredio Izraelu da odmah zaustavi svoju vojnu ofanzivu na Rafah, grad u južnom Pojasu Gaze.

ICJ je saopštio da je izmjena naredbe od 28. marta bila s obzirom na promjenu okolnosti zbog napada na Rafah, odakle su se sklonili raseljeni Palestinci. Prema agencijama UN-a, više od 800.000 ih je pobjeglo iz grada zbog izraelske kopnene invazije.

Sud je naveo da je humanitarna situacija u Rafahu sada “katastrofalna i pogoršana” od naredbe od 28. marta.

Međunarodni sud pravde je naredio Izraelu da u roku od mjesec dana izvijesti sud o napretku u primjeni mjera koje je naredila ta institucija.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA