Izraelci obučavaju američke policajce da koriste brutalne tehnike hapšenja koje oni primjenjuju nad Palestincima

418

Smrt Georgea Floyda koja se dogodila prošle sedmice u Menneapolisu, izazvala je masovne proteste i nerede u brojnim američkim gradovima.

Britanski list “Morning Star” objavio je prije dva dana ekskluzivnu informaciju da su izraelski sigurnosni stručnjaci prije nekoliko godina obučavali američke policajce iz Minnesote kako da koriste nasilne tehnike, a koje izraelske snage primjenjuju dok teroriziraju Palestince na okupiranim palestinskim teritorijama pod krinkom sigurnosnih operacija.

“Najmanje 100 policajaca iz Minnesote prisustvovalo je 2012. godine seminaru koji je održan u organizaciji izraelskog konzulata u Chicagu”, navodi “Morning Star” .

Zamjenik izraelskog konzula Shahar Arieli rekao je da su na spomenutom seminaru učestvovali “vrhunski stručnjaci izraelske policije”.

“Morning Star” navodi da izraelski sigurnosni stručnjaci dugo godina obučavaju američke policijske službenike.

Čak je i Amnesty Internation bio primoran prijaviti da je stotine policajaca iz Floride, New Jerseyja, Pennsylvanije, Kalifornije, Arizone, Connecticuta, New Yorka, Massachusettsa, Sjeverne Karoline, Georgia, države Washington i DC-a odlazilo u Izrael na obuku. Amnesty Internation tvrdi da od 2002. godine brojne židovske organizacije finansiraju odlazak na obuku u Izrael i na okupirane palestinske teritorije američkim policijskim načelnicima, pomoćnicima načelnika i kapetanima. Također, navodi se da je hiljade američkih policajaca prošlo kroz slične obuke na tlu Amerike.