SAFF

‘Izraelska naselja u istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali predstavljaju ratni zločin‘

Facebook
Twitter
WhatsApp

Izraelska naselja u istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali predstavljaju ratni zločin, rekao je u petak američki istražitelj za ljudska prava i pozvao zemlje da pokažu Izraelu da treba snositi cijenu za “ilegalnu okupaciju”.

Michael Lynk, UN-ov specijalni izvjestitelj za ljudska prava na okupiranom palestinskom teritoriju, govorio je na zasjedanju UN-ovog Vijeća za ljudska prava, koji Izrael bojkotira i ne priznaje njegov mandat ni ne sarađuje s njim.

“Zaključujem da izraelska naselja predstavljaju ratni zločin”, rekao je Lynk.

Rekao je da naselja krše zabranu okupatoru da prebacuje svoje civilno stanovništvo na okupirani teritorij i podliježu definiciji ratnog zločina prema Rimskom statutu na kojemu je utemeljen Međunarodni kazneni sud (ICC).

“Ovaj nalaz prisiljava međunarodnu zajednicu … da Izraelu jasno stavi do znanja da njegovo ilegalno zauzimanje i prkošenje međunarodnom pravu i međunarodnom mišljenju više ne mogu i neće biti besplatni”, rekao je Lynk na forumu u Ženevi.

Mnoge zemlje smatraju da naselja predstavljaju kršenje međunarodnog prava. Izrael to osporava i poziva se na biblijske i povijesne veze s zemljom kao i na sigurnosne potrebe.

U drugom izvještaju, Lynk navodi da su naselja “pokretač izraelske 54-godišnje okupacije”. Sada postoji blizu 300 naselja u Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali, s više od 680.000 izraelsih doseljenika, rekao je.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA