Izraelska obavještajna studija upozorava na rastuću moć Turske

820

Izraelska studija koju je pripremilo izraelsko Ministarstvo obavještajnih poslova, a čiji su detalji objavljeni u novinama ”Israel Today”, upozorila je na ono što je nazvala “rastućom moći Turske” u Africi, ističući potrebu da Tel Aviv pridobije više zemalja na afričkom kontinentu kako bi razbio i oslabio tzv. ”glasački blok” u Ujedinjenim nacijama.

Naime, prema toj studiji, afričke su zemlje glasale u Ujedinjenim nacijama kao “glasački blok” protiv Izraela i u korist Palestinaca.

U studiji se dalje navodi da bi Izrael “mogao u relativno kratkom periodu potaknuti 6 afričkih zemalja da promijene način glasanja, ali to je uvjetovano podupiranjem zajedničkih interesa sa tim zemljama”.

Studija je predložila da se Izrael usredotoči na zemlje: Togo, Ruandu, Južni Sudan, Kamerun i Demokratsku Republiku Kongo, “utirući im put do Washingtona”, kako navodi izraelski izvor.

Izraelski istraživači obavještajnih službi vjeruju da bi “Tel Aviv mogao sarađivati ​​sa tim zemljama na polju sigurnosti, borbe protiv terorizma, infrastrukture, eksploatacije prirodnih resursa i tehnologije.”

Studija je upozorila na sve veću moć Turske i Kine u Africi posljednjih godina. “Turska je samo tokom protekle decenije učetverostručila broj svojih službenih predstavništava u Africi, dok Kina značajno proširuje svoje investicije na kontinentu”, upozorava studija.

Turske investicije u Africi

Prošlog oktobra, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da su investicije njegove zemlje u Africi otvorile 100.000 radnih mjesta na afričkom kontinentu, napominjući da vrijednost turskih projekata koji su završeni u afričkim zemljama iznosi oko 70 milijardi dolara, te da je njegova zemlja povećala broj ambasada na kontinentu sa 12 na 42.