SAFF

Izraelski doktor pisao o iživljavanju cionističkog režima nad palestinskim zatvorenicima

Facebook
Twitter
WhatsApp

Izraelski doktor u Poljskoj bolnici unutar pritvorskog centra u kojem se nalaze stotine Palestinaca upozorio je da su uslovi tamo katastrofalni i da grubo krše izraelski zakon, prenosi izraelski list Haaretz.

U pismu visokim izraelskim zvaničnicima, doktor ističe da su zatvorenici u pritvorskom centru Sde Teiman, u blizini južnog izraelskog grada Be'er Sheva, 24 sata dnevno bili okovani lancima na sva četiri uda, uzrokujući teške povrede njihovih ruku i nogu koje često zahtijevaju amputaciju.

Osim toga, zatvorenicima se rutinski povezuju oči, hrane se samo preko slamki, zabranjen im je pristup toaletu i podvrgavani su zahtjevnim operacijama bez odgovarajuće medicinske njege, naveo je neimenovani doktor u pismu koje citira Haaretz.

“Rad u institucijama nije usklađen ni sa jednim dijelom onih koji se bave zdravstvom u Zakonu o zadržavanju ilegalnih boraca”, navodi se.

“To čini sve nas – medicinske timove i vas, one koji su nam zaduženi u ministarstvima zdravstva i odbrane, saučesnicima u kršenju izraelskog zakona. I možda još gore za mene kao doktora, kršeći moje osnovno opredjeljenje o pacijentima, gdje god da su, kao što sam se zakleo kada sam diplomirao prije 20 godina.”

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA