SAFF

Jordan branio Izrael: Cionisti oduševljeni Arapima

Facebook
Twitter
WhatsApp

Napad Irana na Izrael još jednom je pokazao svo licemjerstvo i izdaju arapskih režima. Arapsko i muslimansko javno mnijenje vidjelo je koliko je arapskih država rasporedilo vojne resurse da zaštite Izrael dok su činile suprotno u kontekstu masovnog izgladnjivanja i genocida u Gazi. U sinoćnjoj odbrani Izraela posebnos e istakao Jordan.

Jordanski avioni oborili su desetine iranskih dronova koji su letjeli preko sjevernog i središnjeg Jordana na putu ka Izraelu. Dronovi oboreni u vazduhu na jordanskoj strani doline kretali su se u pravcu Jerusalema. Drugi su presretnuti blizu iračko-sirijske granice.

Izraelski mediji su oduševljeni učešćem Jordana u odbrani Izraela (naravno, i druge arapske zemlje su bile spremne da obaraju iranske rakete i dronove). Tako izraelski mediji pišu slčjedeće:

“Iako se odnosi između Izraela i Jordana smatraju hladnima, večeras (između subote i nedjelje) u Hašemitskom kraljevstvu pokazali su pravo i iznenađujuće strateško partnerstvo. U Jordanu nisu ostali ravnodušni na napad Irana na Izrael, a u scenu su se uključili i piloti jordanskog ratnog zrakoplovstva koji su ispod radara presretali bespilotne letjelice koje su bile lansirane i prolazile njegovim teritorijem”.

U nastavku izraelskih reakcija navodi se da je važno zapamtiti da saradnja s Jordanom dolazi u napeto vrijeme koje je popraćeno velikim demonstracijama u kojima masa Jordanaca daje podršku Palestincima u Gazi. “Međutim, takvo atmosfera nije spriječila kraljevstvo da to ovoga puta ostavi po strani, da se urazumi i pokaže jače strateško partnerstvo nego ikad”.

Jedna od istina koju je napad Irana na Izrael pokazao je i pravo lice arapskih režima. Oni su spremni po svaku cijenu da brane Izrael, a istovremeno nisu spremni uložiti ni minimum napora u zaštiti muslimana, odnosno svoje braće Arapa od istog tog Izraela.

Foto: Iako je Jordan sinoć zatvorio svoj zračni prostor, ipak su dozvolili Izraelu da nesmetano prelijeće svojim avionima kako bi presretali iranske projektile

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA