SAFF

“Kada se u UN-u pojavila Munira Subašić sa Majkama Srebrenice, dobila je doček kakav ne bi ni šefovi velikih zemalja”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Bliži se eventualno usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama. Dok vrh Srbije intenzivno lobira protiv ovog čina kojim bi se osudilo ubijanje više od 8.000 ljudi u Srebrenici u julu 1995. – Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, uvjeren je da će do usvajanja doći.

Cijeli proces propraćen je prijetnjama koje dolaze sa političkog vrha entiteta RS i države Srbije.

Tako je predsjednik RS, Milorad Dodik (SNSD), tokom prethodnih dana opetovano ponavljao kako će usvajanje rezolucije značiti i secesiju ovog bh. entiteta.

“Prijetnje treba shvatiti maksimalno ozbiljno jer je i politički projekat prije 30 godina – bio secesija”, upozorava Bećirović, dodajući da je regija destabilizirana i bez usvajanja rezolucije u Ujedinjenim nacijama.

Bećirović napominje – zona oko Srebrenice bila je zaštićena, odnosno pod ingerencijom Ujedinjenih nacija. Stoga, ostala je kao tamna mrlja čovječanstva.

“Rezolucija ima ljekoviti karakter. Ona može pogađati samo one koji sebe smatraju za nešto odgovornim. Prije nekoliko godina bio sam u sjedištu UN-a u New Yorku. Kada se tamo pojavila Munira Subašić sa Majkama Srebrenice, ona je takvu pažnju i takav doček dobila, da to ne dožive ni šefovi država i vlada velikih zemalja. Eto kako svijet shvata Srebrenicu – kada se o njoj govori – tada nema diskusije”, rekao je, dodajući da se radi o najbolje dokumentovanom genocidu u modernoj historiji čovječanstva.

Stoga, treba upitati, šta će sve navedeno značiti za šanse onih koji ovih dana intenzivno lobiraju?

“Zemlje članice UN-a neće ponoviti istu grešku. Da dopuste da se ne priznaju odluke suda kojeg su one oformile – to bi bio kolaps svjetskih međunarodnih odnosa. Ne pada mi na pamet da bi UN mogao donijeti drugačiju odluku u odnosu na predloženi tekst”, stava je Bećirović.

Podsjetimo, predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, jučer je prilikom boravka u New Yorku izjavio kako je u ‘Misiji Srbije pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku formiran štab koji se bavi pitanjima u vezi sa pokušajem usvajanja pomenute rezolucije.’

Izvor: N1

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA