Kadyrov poručio Putinu da čeka njegovu naredbu da pošalje hiljade čečenskih specijalaca u Siriju

402

Čečenski predsjednik Ramzan Kadyrov izjavio je za ruske medije da je spreman poslati hiljade pripadnika čečenskih specijalnih snaga da pomognu Rusiji u vojnim operacijama u Siriji.
“Ako vrhovni komandant Vladimir Putin izda nalog, mi smo spremni već sutra poslati najobučenije ljude kakvih nema na zapadu.Imamo iskustva i znanja “, napisao je Kadyrov na jednom od svojih profila na društvenim mrežama, prenosi agencija Tass.
“Ja u potpunosti podržavam odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina o korištenju ruskih zračnih snaga za borbu protiv terorista u Siriji. Uvjeren sam da zlo treba eliminirati u njegovoj jazbini. Ne možemo čekati dok nam ne dođe u naše gradove i sela, “rekao je Kadyrov.Čelnik Sjeverne Kavkazu izrazio uvjerenje da Rusija akcije će osigurati široku potporu u muslimanskom svijetu kao IS skupina “najopakiji neprijatelj islama.”
“Nekoliko hiljada čečenske vojnika su spremni sudjelovati u borbi protiv terorista u Siriji, ako postoji takva potreba. Nažalost,Čečeni nemaju mogućnost sudjelovanja u borbi protiv tih šejtana, ali ako postoji potreba za pješadijskim snagama za borbu protiv ISIL-a, mi ćemo stajati na prvom mjestu”, rekao je Kadyrov novinarima u glavnom gradu Groznom.