Kako i koliko je Avaz pisao o ubistvu Bošnjaka Ahmeta Hasanovića prije godinu dana?

549

Dnevni avaz je u današnjem broju čak 11 stranica posvetio ubistvu policajca u Zvorniku, koje se dogodilo u ponedjeljak. I jučer je Avaz četiri stranice posvetio ovom događaju, uključujući i cijelu naslovnicu.

Skoro godinu dana ranije, u nedjelju 20. aprila 2014. godine, u Kozluku je na svirep način ubijen povratnik Ahmet Hasanović, star 81 godinu. Sjekirom ga je ubio Srbin Nikola Josić.

Radončićev list je o ovom slučaju objavio tekst tek u srijedu, 23. aprila, na 17. stranici u rubrici Crna hronika.

„Taj Josić je uvijek bio ekstremnog ponašanja, a još prije rata hvalio se titulom četničkog vojvode. I pored svega, dolazio je i sjedio s nama, nekada je govorio da će nam otkriti imena počinilaca ratnih zločina. Bilo je i manjih svađa, ali niko nije očekivao da je spreman ovo učiniti – kaže Kozlučanin Huso Delić, stalni gost u kafani “Šele“, objavljeno je u Avazu 23. aprila 2014. godine.

Iako je čovjek koji se hvalio da je četički vojvoda zaklao Bošnjaka povratnika, nije bilo teških kvalifikacija poput terorizma.

Dan kasnije 24. aprila Avaz je objavio na 4. stranici tekst o dženazi ubijenom Hasanoviću, a 25. aprila objavio je na 11. stranici tek dvije rečenice reagovanja Valentina Incka koji je pozvao na smirivanje tenzija. I to je sve.

Prije godinu dana nije bilo dana žalosti, nije bilo specijalnih emisija na TV, nije bilo vanrednih zasjedanja vlada.

Ovakav odnos prema ubistvu Bošnjaka Ahmeta Hasanovića i prema ubistvu Srbina Dragana Đurića govori o licemjerstvu Fahrudina Radončića, Dnevnog avaza i mnogih drugih.
Isto su se ponašali i drugi, da tako kažemo, sarajevski mediji.

Screenshot_55