Kako je Adi Kalem održao lekciju Fortinoj vladi o ponosu

720

Adi Kalem, sada već bivši ministar saobraćaja Kantona Sarajevo pokazao je kako se na zakonit način može izbjeći poniženo služenje homoseksualnim silama. Za razliku od sarajevske “Četvorke”, kada su njihovi ministri ponizno odradili posao za održavanje prve homoseksualne parade u Sarajevu, Adi Kalem je prošle godine odbio zahtjev za zaustavljanje saobraćaja čime je onemogućio održavanje druge homoseksualne parade.
Organizatori prve homseksualne parade objavili su prije dva dana saopćenje za javnost, a u kojem priznaju da je odbijanje spomenutog zahtjeva za obustavu saobraćaja onemogućilo održavanje druge homoseksulane parade u Sarajevu.

Oni navode da se već drugu godinu zaredom susreću sa različitim problemima i preprekama prilikom organizacije parade. “Pored nametanja dodatnih mjera osiguranja, o kojem smo govorili u više navrata, ove godine smo se susreli sa odbijanjem zahtjeva za zaustavljanjem saobraćaja, koje smo za gotovo istu dionicu dobili 2019. godine”.
“Članovi i članice Organizacionog odbora Bh. povorke su po redovnoj proceduri predali Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo zahtjev za izdavanjem saglasnosti za privremenu izmjenu režima saobraćaja na trasi kretanja učesnika/ca tada najavljene Bh. povorke koja se trebala održati u nedjelju 23. avgusta 2020. godine.
Ministarstvo saobraćaja je po dospjelom zahtjevu donijelo rješenje kojim se odbija zahtjev. Nakon što smo podijeli žalbu Vladi Kantona Sarajevo, koja prihvaća istu i donosi rješenje kojom se poništava prvostepena odluka Ministarstva saobraćaja KS, te je postupak vraćen na ponovno odlučivanje”, navode organizatori parade koji u nastavku priznaju da zbog opisanog postupka Minstarstva saobraćaja, ali i zbog taktike Vlade KS, druga homoseksualna parada sigurno ne bi bila održana prošle godine.

“Važno je naglasiti da je drugostepena odluka iako donesena u oktobru 2020. godine dostavljena Organizacionom odboru u decembru 2020. godine, čime je onemogućeno održavanje povorke ponosa. Bez obzira na to što smo mi kao odgovoran kolektiv odgodili drugu Bh. povorku zbog epidemiološke situacije, ostaje činjenica da se povorka ne bi mogla dogoditi, jer je rješenje na našu žalbu stiglo prekasno”, zaključuje se na kraju saopćenja.