Kako je Muamer Zukorlić ubjeđivao Šešelja da prestane sa skandiranjem protiv Federike Mogerini

4496

U Skupštini Srbije jučer je održana posebna sjednica na kojoj je govorila visoka predstavnica EU Federika Mogerini, a početak njenog izlaganja pokušavali su da onemoguće poslanici Šešeljevog SRS koji su glasno negodovali.

Šešelj i njegovi radikali skandirali su “Srbija, Rusija, ne treba nam Unija” i vikali “ua”. Interesantno je da je Šešelja pokušao da smiri jedino bivši muftija, a sadašnji narodni poslanik BDZ-a Muamer Zukorlić, koji mu je prišao i zamolio ga da prekinu sa skandiranjem. Zukorlić je za “Alo!“ objasnio svoje motive zbog kojih se odlučio na taj korak…

Jednostavno nisam mogao da mirno gledam da se dešava nešto što je na Balkanu prosto nezamislivo , jer u našim tradicijama na Balkanu gost je svojevrsna svetinja i nikada se na bilo koji način ne omalovažava u sopstvenoj kući.

U našoj prošlosti je poznato da bi i neprijatelju bilo ukazano neko gostoprimstvo u svojoj kući, pa makar bi neprijateljstvo bilo nastavljeno posle. To je bio moj motiv što sam prišao Šešelju. Kazao sam mu da prekine sa tim, da to nije dobro, da je sve ovo obraz države, da smo u Parlamentu svi domaćini i da nije dobro da se tako ophodimo prema gostu bez obzira ko šta politički misli. On je kazao da ne želi da prekine, da je ova država davno izgubila obraz i da ga to ne interesuje. Ja sam onda nastavio i dalje da ga ubjeđujem govoreći mu i da eto ako je želeo da pošalje poruku, poslao je, ali da nema potrebe da nastvalja da atmosferu u cijeloj sali čini neugodnom ne samo za goste nego i za sve nas poslanike – ispričao nam je Zukorlić.