petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Katar zabranio prodaju alkohola na stadionima na Svjetskom prvenstvu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Organizatori Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru objavili su da se alkohol ipak neće prodavati navijačima u prostoru oko stadiona. Ova objava dolazi dva dana prije početka Svjetskog prvenstva, prvog koje se održava u nekoj državi Bliskog istoka. Pivo i ostala alkoholna pića moći će se kupiti u fan zonama, objavila je FIFA. Na stadionima i oko njih moći će se kupiti bezalkoholno pivo.

Glavni sponzor Svjetskog prvenstva, Budweiser, trebao je prodavati alkoholno pivo unutar kruga s ulaznicama koji okružuje svaki od osam stadiona tri sata prije i jedan sat nakon svake utakmice. Budweiser je, prema pisanju španjolskog lista As, za sponzorstvo Svjetskog prvenstva uplatio 75 miliona dolara. Na njihovom se Twitteru pojavio natpis “Ovo je čudno” nakon objave vijesti o zabrani prodaje alkohola na stadionima i u njihovoj okolici. Ta je objava uskoro obrisana.

Alkohol nije u potpunosti zabranjen u Kataru, ali se poslužuje samo u vrlo ograničenim količinama, primjerice u barovima ili restoranima u nekim hotelima. U trgovini ga mogu kupiti i stranci koji imaju boravišnu dozvolu u Kataru, ali moraju biti stariji od 21 godine i za to im je potrebna posebna dozvola.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA