SAFF

Klub SDA uputio inicijativu za smjenu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića

Facebook
Twitter
WhatsApp

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je u proceduru Inicijativu za smjenu ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića.

Kako je saopćeno iz SDA, inicijativa za smjenu upućena je jer je Nešić, gostujući 21. maja 2024. godine na jednoj srbijanskoj televiziji, vrijeđao žrtve i negirao genocid u Srebrenici.

– Posljednji istup Nenada Nešića nije prvi ispad kojim pokazuje da nije dostojan funkcije koju obnaša, ali je naročito uvredljiv za žrtve genocida, te je nužna njegova smjena sa pozicije ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.
Nešić je ovim istupom počinio krivično djelo propisano članom 145a stav 1, stav 3, stav 4, stav 5 i stav 7 Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, te Klub SDA poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene krivični postupak protiv njega – navedeno je.

Istaknuto je da Klub SDA traži od rukovodstva Zastupničkog doma da Inicijativu za smjenu uvrsti na dnevni red prve naredne sjednice, a od zastupnika ostalih parlamentarnih stranaka, naročito onih koji su glasali za Nešićevo imenovanje na poziciju ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, očekuju da podrže ovu inicijativu.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA