SAFF

Konaković o svojoj diplomatiji: “Ne želim provocirati kolege iz RS”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković obratio se medijima nakon sjednice Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
Konaković je naveo kako je politički realista, te da čeka da stvari postanu jasnije. Poručio je da se ne ljute ostali koji misle da će oni da stavljaju vlastite glave u njihove bitke.

– Vidim i čujem da tamo ima problema unutar samog ministarstva u smislu njegovog funkcionisanja, međuljudskih odnosa, podjele zadataka i to će biti jedan od prvih zadataka kojim ću se baviti u narednom periodu – izjavio je Konaković.

On je naveo kako je u svemu ovome najbitnije da ljudi obavljaju svoj posao onako kako treba, neovisno o tome kojoj stranci pripadaju, za koji tim navijaju.

– Mislim da ćemo to ministarstvo kapacitirati u punom obimu jer je jedno od najvažnijih što se tiče kompletnog Vijeća ministara BiH – naglasio je Konaković.

Elmedin Konaković je na pitanje o Kosovu rekao: “Ne želim provocirati kolege iz RS. Jedno je moje privatno mišljenje, no o tome moraju isključivo odlučiti institucije BiH. S Kosovom imamo najrigidnije odnose u prometu roba, ljudi, to treba mijenjati.”

Brojne ekonomske šanse

Kako je rekao, ima nekoliko važnih tema koje se tiču ovog ministarstva. Prva je smirivanje tenzija u regionu, generalno u zemljama zapadnog Balkana.

– To će nam otvoriti brojne moguće ekonomske šanse – naglašava on.

Konaković je izjavio kako su jako važni prioriteti euroatlanskih integracija, naravno definisanih strategijom vanjskih politika usvojenih 2018.

– Govorio sam o BiH kao zemlji spajanja, kao zemlji u kojoj su naše šanse pretvoren u krize, to što smo imali priliku spajati istok i zapad, a mi smo izgubili i ono prijatelja koje smo imali 90 tih i 00’. Nek se ne ljute ostali koji misle da ćemo mi da stavljamo naše glave u njihove bitke od kojih BiH nema ništa – poručio je Elmedin Konaković.

(N1/Vijesti.ba)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA