nedjelja, 1. oktobar 2023 / 16. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Konaković se vidi kao šef diplomatije BiH

Facebook
Twitter
WhatsApp

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković u intervjuu za hrvatski portal Index, koji ga je predstavio kao vodećeg bošnjačkog političara, ponovio je svoj stav kako “nije fer da Bošnjaci Hrvatima biraju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine”. Također, govorio je i o svome odnosu sa SDA, Bakirom Izetbegovićem, Miloradom Dodikom… Govoreći o formiranju vlasti, Konaković je istakao kako očekuje neku od ministarskih pozicija u Vijeću ministara BiH. Dodao je kako se vidi i kao šef diplomatije.

Na pitanje šta želite biti u ovom mandatu, Konaković odgovara.

Mislim da neću biti samo zastupnik ako NiP bude dio vlasti na državnom nivou. Vjerojatno ću obnašati jednu funkciju u Vijeću ministara, ako to bude pozicija za koju imam kompetencije.

Index: Koje su to pozicije?

Vanjska trgovina, vanjski poslovi, područje sigurnosti, civilni poslovi. To su četiri resora u kojima bih mogao dati doprinos. Znaju svi ljudi da ne bježim od te vrste odgovornosti. Ovo je vrijeme da se radi, a ne da se pametuje. Sada treba iskoristiti ovaj momentum koji BiH ima, naročito ako bismo dobili status kandidata za ulazak u Europsku uniju.

Index: Što bi učinio ministar vanjskih poslova BiH Dino Konaković?

Prvo smatram da trebamo imati bolju diplomaciju, koja je sada puna stranačkih uhljeba. Vjerujem i da dobri odnosi s našim susjedima trebaju biti prioritet, bez obzira na sve što smo prošli.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA