SAFF

Kopti traže vojnu intervenciju egipatske vojske u Libiji

Facebook
Twitter
WhatsApp

Egipatski Kopti zatražili su od predsjednika Sisija da izvrši hitnu vojnu intervenciju u Libiji  zbog pogubljenih Kopta koje su kao taoce zarobili pripadnici Idiša. Kopti očekuju da će Sisi učiniti sve što može kako bi riješio ovaj problem i kako bi povratio dostojanstvo Egipćanima koji se nalaze van svoje zemlje.

Naime, prvo je Idišev časopis ”Dabik” objavio fotografije 21 Kopta koji su odjeveni u narandžaste uniforme, u svijetu poznate kao ”uniforme pogebljenja”, kako kleče na koljenima, a iza njih stoji 21 pripadnik Idiša u crnim uniformama sa noževima u rukama koje su stavili na vratove koptskih taoca. Osim toga, Idiš je objavio i video snimak u kojem je prikazano ubistvo zarobljenih egipatskih državljana.

Koordinator ”Koalicije Kopta u Egiptu”, Abanoub Girgis, rekao je: ”Vanjska egipatska politika pokazala se vrlo slabom u slučaju otmice 21 Kopta u Libiji. Do sada nismo vidjeli nijednu ozbiljnu reakciju egiptaske države i ministarstva vanjskih poslova u tom pogledu. Mi smatramo da je nužno da Egipat vojno interveniše u Libiji.”

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA