četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Kosovski mediji upozoravaju: Srbi planiraju napad na KFOR i EULEX

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Srbija je kroz svoje strukture planirala eskalaciju sigurnosne situacije na sjeveru Kosova, tvrde kosovski mediji.

U okviru tog plana je, prema pisanju portala KosovaPress, provokacija napadima pripadnika kriminalnog miljea povezanog sa sigurnosnim i političkim strukturama u Srbiji na Kosovsku policiju i pripadnike KFOR-a na sjeveru. Prema planu, dodaje ovaj medij, pripadnici EULEX također bi mogli biti meta napada.

KosovaPress tvrdi da je svrha plana eskalacija situacije kroz iscenirane incidente koji bi doveli do otvorenog sukoba između policije i KFOR-a s jedne strane i srpsko-ruskih pristalica s druge, gdje se ovi drugi nadaju podršci vojnih elemenata iz Srbije ilegalnim putevima na sjeveru.

– U tu svrhu, navodi se da je Srbija regrutovala grupe mladih na sjeveru, za uključivanje u svoje scenarije. Oni su dio takozvane kriminalne grupe “Severna brigada”, koja se sumnjiči za umiješanost u mnoge kriminalne radnje tamo, uključujući paljenje automobila Srba sa sjevera Kosova. Neki od njenih čelnika imaju lična poznanstva sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, poput Vladimira Radivojevića, poznatog po nadimku Mami iz Zvečana. Da su KFOR i njegovi pripadnici na meti ovih grupa pokazuje i akcija od 26. augusta 2022. godine, kada su pratili i fotografisali statične tačke KFOR-a na sjeveru i objavili ih uz koordinate – navodi KosovaPress te pojašnjava:

– Vladimir Radivojević Mami ima mnogo političkih veza i sa raznim kriminalnim grupama na sjeveru zemlje. On je dio navijačke grupe Delije Zvečani.

U ove planove, dodaje ovaj medij, uključen je Uglješa Jaredić, bivši komandir Jedinice za brzo reagovanje Kosovske policije za sjever, integrisane u strukture MUP-a, koji je prije mjesec dana podnio ostavku u Kosovskoj policiji. Ranije je također bio član Žandarmerije Srbije.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA