SAFF

Kosovski ministar unutrašnjih poslova: Visok nivo srpsko-ruskog hibridnog rata protiv Republike Kosovo

Facebook
Twitter
WhatsApp

Kosovski ministar unutrašnjih poslova protest na Jarinju okarakterisao je kao „epizodu visokog nivoa srpsko-ruskog hibridnog rata protiv Republike Kosovo“.

„Isti nedržavni akteri, koje su koristili i beogradski i moskovski režim, koje je predstavljao Damnjan Knežević (saradnik zloglasne ruske paravojne organizacije Vagner), učeni su da provale kroz ovaj granični prelaz“, kaže Dželjalj Svećlja.

Navodi da su na Kosovo posljednjih dana ušli, kako opisuje, i drugi „državni i nedržavni akteri ove dvije zemlje“, koji su još uvijek tu.

„Maskirani i zabarikadirani naoružani ljudi na ulicama, uz podršku ruskog špijunskog centra koji se nalazi u Nišu, u Srbiji, pokušavaju da potkopaju naš suverenitet, podstičući agresivne provokacije kako bi skrenuli pažnju sa agresije u Ukrajini, gdje se, kako se vidi, Putin gubi rat. Nastavićemo da razotkrivamo rusko-srpsku namjeru, insistirajući da ni na koji način ne podlegnemo velikoj obmani koju Srbija i Rusija pokušavaju da učine dijelom evropske civilizacije!“

Svećlja poslao poruku svim građanima da je Kosovska policija sposobna i ima „sve potrebne kapacitete da se nosi sa ovim kriminalnim strukturama“.

„I da mi vršimo sve neophodne procjene za najefikasniji način i pravo vrijeme za to“, poručuje Svećlja.

„Naša jedina svrha je da obezbijedimo sigurno okruženje za sve građane bez razlike, da obezbijedimo slobodno kretanje za sve i da se borimo protiv kriminalnih grupa bez razlike, za dobrobit svih građana i u odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše republike“.

Kurti: Nećemo dopustiti da barikade na sjeveru dugo ostanu

“KFOR je od nas tražio još neko vrijeme, tako da smo u koordinaciji, redovnoj, intenzivnoj komunikaciji s KFOR-om i očito nećemo moći dugo tolerirati takve barikade. Ali, ne zaboravite šta rade srpske ilegalne strukture, transformirane u kriminalne skupine, sada je početak njihove posljednje faze. Država nikada nije bila na tračnicama’, naglasio je Kurti.

Oko 200 Srba jučer je pod vođstvom rusko-srpskih ekstremista došlo na Jarinje, u namjeri da odblokiraju ovaj prelaz, ali i vojnicima KFOR-a uruče zahtjev da nemaju šta tu da traže i da se radi o teritoriji Srbije.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA