Kurtćehajić: RS mnogo bliža nestanku nego osamostaljenju

499

Milorad Dodik sanja o nezavisnosti RS, umjesto da brine kako da RS opstane u BiH nakon presuđenog genocida u Srebrenici.

Izjavio je ovo akademik Suad Kurtćehajić, redovni profesor na FPN-u u Sarajevu i predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca, povodom jučerašnje posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku u Banjoj Luci i Dodikovih izjava nakon tog sastanka da se RS veže uz status Kosova.

– Nakon brutalnih i kontinuiranih višegodišnjih osporavanja Bosne i Hercegovine od strane Milorada Dodika i verbalnog pretvaranja entiteta u državu, te generisanju priče da će RS i Srbija jednog dana biti jedno i povezivanja RS sa BiH sa statusom Kosova u odnosu na Srbiju došlo je vrijeme da se potpuno otvoreno od strane cjelokupne probosanskohercegovačke intelektualne i političke elite i bez ikakvog ustezanja progovori o RS-u kao tvorevini odgovornoj za genocid u i oko Srebrenice, kao i za njenu odgovornost za druge zločine protiv međunarodnog prava i čovječnosti, istakao je Kurtćehajić.
Potcrtava da je RS 9. januara 1992. godine nastala nelegalno i da je priznanje Bosne i Hercegovine od strane Evropske zajednice i SAD-a od 6. i 7. aprila 1992. godine, te prijem u UN-u 22.maja 1992. godine uslijedio bez ikakvih entiteta.

– Do formiranja RS-a u formi entiteta došlo je nakon preliminarnih pregovora u Ankari 4. i 5. septembra 1995. godine i pregovora u Ženevi 8. septembra 1992. godine, te parafiranja Dejtonskog sporazuma 21. novembra 1995. godine u Dejtonu i njegovog kasnijeg potpisivanja u Parizu 14. decembra 1995. godine – kaže Kurtćehajić.

Podsjeća da u članu 1., stav 3. stoji: “Bosna I Hercegovina će se sastojati od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske (u daljem tekstu entiteti).

– Dakle, Bosna i Hercegovina nije sastavljena od dva entiteta, jer Bosna i Hercegovina nije bila rastavljena pa da ima da se sastavlja, već jasno stoji da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta, a to je velika razlika. Prefiks također nije “republika”, već entitet tako da je ispravno reći entitet Republika Srpska, a ne Republika Srpska – jasan je Kurtćehajić.

Ona je također, nastavlja profesor, “lažna država koja kao država postoji samo u verbalnom izražaju Milorada Dodika koji pokušava da mantranjem nečega što nije ubijedi druge da ona to jeste”.

– I Kaligula je svog konja proglasio senatorom ali on je opet ostao konj – ilustrovao je Kurtćehajić.

Drugo povezivanje entiteta RS-a i njenog statusa u BiH sa statusom Kosova u Srbiji je besmisleno, kaže, jer je Kosovo nezavisna država priznata od velikog broja država u svijetu.

– I to što Dodik priča bilo bi kao da kaže ako Crna Gora ostaje u Srbiji, i RS će ostati u BiH a svi znamo da je Crna Gora od 2006. godine nezavisna. To su besmislice Milorada Dodika.
Međutim, ono što je najznačajnije jeste da entitet RS postoji slovom Dejtonskog sporazuma koji je međunarodni ugovor i kao takav osporiv od Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora, gdje u članu 53. te konvencije, po kojoj Međunarodni sud pravde sudi i poništava međunarodne ugovore, nedvosmisleno stoji: “Ništav je svaki ugovor koji je u trenutku sklapanja suprotan normi općeg međunarodnog prava”, naveo je profesor.

Radi se o, dodaje, IUS COGENS normi koja na prvom mjestu zabranjuje genocid. Dejtonski sporazum je mogao da bude potpisan jer u vrijeme njegovog potpisivanja nije bilo presude za genocid.

– Međutim, nakon što je najveći Sud na našoj planeti – Internacionalni sud pravde u Hagu po tužbi protiv Srbije i Crne Gore od 26. februara 2007. godine, u presudi po toj tužbi u tački 297. dao formulaciju “Sud zaključuje da su djela počinjena u Srebrenici, koja potpadaju pod član II (a) i (b) Konvencije izvršena sa specifičnom namjerom da se djelimično uništi grupa muslimana Bosne i Hercegovine kao takva; i shodno tome, da ona predstavljaju djela genocida koji su izvršili pripadnici VRS u Srebrenici i u njenoj okolini počevši od 13. jula 1995. godine”, entitet RS i Dejtonski mirovni ugovor kao pravni osnov postojanja RS u formi entiteta su dovedeni u pitanje – smatra Kurtćehajić.

Put za deinstaliranje “ove tvorevine”, poručuje, jeste obraćanje Međunarodnom sudu pravde u Hagu, koji pored izricanja presuda ima i funkciju davanja savjetodavnih mišljenja na pitanja koje mu mogu postaviti nadležne institucije Ujedinjenih nacija te ovlašćene međunarodne organizacije.

– Taj sud je i donio presudu za izvršeni genocid te mu se treba obratiti sa nedvosmislenim zahtjevom da da odgovor na pitanje “Da li Republika Srpska treba biti ukinuta nakon presude koju je ovaj sud izrekao”, jer mi imamo presudu od 2007. godine ali bez dovoljne konkretizacije koja bi obavezala UN da deinstaliraju tvorevinu odgovornu za izvršenje genocida. Samo na taj način bi Republika Srpska dobila sankciju koja bi se sastojala u njenom ukidanju zbog odgovornosti za učinjeni genocide – istakao je akademik Kurtćehajić.

Jer, kako navodi, postojanje entiteta Republika Srpska je “nagrada za izvršeni genocid i druge strašne zločine protiv čovječnosti i međunarodnog prava i spoznaja da se zločin isplati a to ugrožava sav smisao prava i pravde”.

– I o tome treba da brine Milorad Dodik a ne da zamajava srpski narod pričom da je RS država i da će se jednog dana otcijepiti od Bosne i Hercegovine i ujediniti sa Srbijom.
Kad bi se kojim slučajem desilo da se ostvare Dodikovi snovi i tvorevini odgovornoj za izvršeni genocid dozvoli da ima status države i njena nezavisnost ili pripajanje Srbiji, to bi bio bio potpuni sumrak civilizacije i početak borbe za opstanak na našoj planeti gdje više nijedan narod niti država ne bi bili sigurni da ne dožive slični scenario. Tako da je RS mnogo bliža nestanku nego osamostaljenju – zaključio je Kurtćehajić.

(Vijesti.ba)