SAFF

Kurti iznio šest uslova za formiranje ZSO

Facebook
Twitter
WhatsApp

Premijer Kosova Aljbin Kurti naznačio je šest uslova kako bi prihvatio osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, među kojima su da bude formirana nakon konačnog dogovora sa Beogradom i da nema izvršna ovlašćenja.

Prvi uslov je da Zajednica mora da bude u skladu sa ustavom i zakonima koji su na snazi na Kosovu, drugi da ne može biti jednonacionalna, treći da mora da joj se promijeni naziv, četvrti da ne može da ima nikakvu javnu ili izvršnu vlast.

Prema Kurtiju, Zajednica mora da služi horizontalnoj saradnji opština u skladu sa ustavom i zakonom o samoupravi. Zatim da se prava manjina naprave na principu reciprociteta, podrazumjevajući ovdje da svako pravo Srba na Kosovu treba da bude i za Albance u Srbiji.

Kao preduslov naveo je gašenje nelegalnih struktura na sjeveru Kosova i prihvatanje povelje UN za međudržavne odnose i neometanje apliciranja Kosova u Evropsku uniju.

Peti uslov je da zajednica bude dio konačnog sporazuma i da se formira nakon međusobnog priznavanja.

Šesti uslov je da predsjednik Srbije povuče pisma upućena na adrese pet država članica EU i ostalima da ne prihvate da Kosovo bude član Evropske unije.

Kurti je, obraćajući se poslanicima skupštine u Prištini, zatražio od visokog predstavnika Evropske unije Žozepa Borelja da poziva na česte i redovne sastanke radi postizanja konačnog dogovora.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA