petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Kurti: Postoji mogućnost sukoba sa Srbijom

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Premijer Kosova Aljbin Kurti smatra da postoji mogućnost da dođe do eventualnih sukoba sa Srbijom.
Kosovo online prenosi da je on naveo da postoje četiri razloga zašto može da dođe do toga, a jedan od njih je taj što Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova.

Kurti je za švajcarski list “Republik” naglasio da se Kosovo ne boji “djelovanja Srbije”, ali je na oprezu, prenosi list “Reporteri”. Još jedan od razloga za eventualni sukob, prema Kurtijevim riječima, jeste i to što Srbija blokira prijem Kosova u međunarodne organizacije i finansira “paralelne strukture” na sjeveru Kosova.

“Srbija se bori protiv našeg međunarodnog priznanja i istovremeno finansira nelegalne strukture unutar Kosova koje podrivaju vladavinu prava i naš suverenitet. Drugo, u Srbiji ne priznaju ratne zločine počinjene 1990. godine”, istakao je Kurti.

Premijer Kosova je naveo da Srbija održava bliske odnose sa Rusijom, što, kako je kazao, narušava mir u regionu.

“Kosovo je demokratija, Srbija nije, to je treća stvar koja me brine. Svako ko se graniči s autokratijom je u opasnosti. Četvrto, zvanični Beograd održava bliske veze sa despotskim ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Vučić se sa Putinom sreo skoro 20 puta za 10 godina, posljednji sastanak je bio 25. novembra 2021. u Sočiju, tri mjeseca pre početka rata”, rekao je Kurti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA