četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Kurti u Parizu: “Više nema ustupaka Srbiji, Kosovo nećemo dijeliti po etničkim linijama!”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je na Mirovnom forumu u Parizu da Kosovo više neće nuditi ustupke Srbiji tako da ga dijeli po etničkoj liniji.

Kurti je rekao da je Kosovo u procesu normalizacije odnosa sa Srbijom spremno da “pruži ruku zemlji koja je izvršila genocid”.

“Kosovo je počelo proces normalizacije odnosa sa Srbijom 2011. godine i 11 godina kasnije odnosi nisu mnogo bolji nego prije deceniju. I za to postoji razlog zato što je Srbija podbacila u svojoj demokratizaciji i traži više sukoba nego saradnje, čak i veličajući ratne zločince umjesto da ih osuđuje. Bojim se da Srbija ovih dana nije ni demokratska ni nezavisna”, rekao je Kurti.

On je dodao da je to režim koji vodi “pravoslavna crkva i kojim dominira Putinova Rusija”.

“Kosovo traži susjedske odnose sa Srbijom i spremni smo da pružimo ruku zemlji koja je počinila genocid nad nama, ako budu spremni da puste pesnicu. Ono što više ne nudimo su ustupci za podjelu naše zemlje po etničkim linijama. Ali, ako Srbija nije spremna da nas prizna jer su tako rekli, pet drugih zemalja EU nemaju šta da čekaju”, kazao je Kurti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA