SAFF

Lavrov pisao učesnicima svesrpskog sabora: Zajedno ćemo nastaviti graditi novi svjetski poredak

Facebook
Twitter
WhatsApp

Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, uputio je pismo učesnicima svesrpskog sabora koji će se danas održati u Beogradu, piše B92.

Učestvovat će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik, kao i zvaničnici najviših institucija Srbije i RS-a. Također su najavljeni i predstavnici Srba iz regiona, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

– Dragi srpski prijatelji! Naše narode spajaju viševjekovne veze, zajedničke tradicionalne vrijednosti, prijateljstvo provjereno vremenom i teškim iskušenjima. Rusi i Srbi su rame uz rame pružali otpor neprijateljima i osvajačima, zajedno gradili miran život.
Danas se suočavamo sa novim izazovima, udruženo se suprotstavljajući snagama koje pokušavaju da cijelom svijetu nametnu svoja pravila, izvrnu historiju, usade u svijest naše djece tuđe i antihumane postulate. Junački srpski narod je jasno pokazao da neće se pomiriti sa neokolonijalnim porobljavanjem – naveo je Lavrov u pismu i dodao:

– Zato Zapad i pokušava da kazni Srbe, liši ih slobode, oduzme njihova iskonska ognjišta, natjera da odustanu od prava na vlastito mišljenje i nezavisnu politiku, rastavi i rasturi. Jedinstvo je sada važnije nego ikada. Ono je upisano u genetski kod Srba, jasno odraženo u srpskoj simbolici — u čuvenoj krilatici ‘Samo sloga Srbina spašava’.
Samo u slozi je moguće sačuvati svoj identitet, umnožiti historijsku i kulturnu baštinu koju su nam ostavili preci, odbraniti pravo da sami određujemo nacionalne prioritete i težimo njihovom sprovođenju, graditi harmonične i prijateljske odnose sa susjedima. Rusija nikada neće zatvoriti oči pred bilo kojom nepravdom prema bratskom srpskom narodu, pokušajima demonizacije Srba, gaženjem njihovih zakonitih prava. Zajedno sa drugim slobodarskim nacijama nastavit ćemo da gradimo novi svjetski poredak — na osnovu ravnopravnosti, dijaloga, uzajamnog poštovanja i međusobnog uvažavanja interesa.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA